Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Forum Trgovina u Srbiji Saopštenja za medije Henkel - Snažan rast prihoda u prvom kvartalu
Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me
Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

TEMA: Henkel - Snažan rast prihoda u prvom kvartalu

Henkel - Snažan rast prihoda u prvom kvartalu 4 godina 8 meseci pre #37

 • milan
 • milan's Avatar
 • Van mreže
 • Moderator
 • Retail Serbia - Trgovina u Srbiji
 • Poruka: 110
 • Primljenih Zahvalnica: 1
 • Karma: 0
Snažan rast prihoda u prvom kvartalu

• Rast prodaje od 0,6 odsto na 4,033 milijarde evra (organski rast od 2,5 odsto);
• Korigovani operativni profit je povećan za 8,9 odsto na 600 miliona evra;
• Korigovana EBIT marža povećana za 1,2 odsto na 14,9 odsto;
• Korigovani prinos po prioritetnoj akciji (EPS) uvećan za 10,3 odsto i dostigao 0,96 evra;
• Snažan rast prodaje na tržištima u razvoju (organski rast od 8,2 odsto);

„Povećali smo prodaju i prihode u prvom kvartalu 2013. godine uprkos izazovnom tržišnom okruženju, i slaboj globalnoj industrijskoj potražnji. Sektori Detergenti i kućna hemija i Beauty care nadmašili su naša očekivanja, dok je na poslovanje sektora Adhezivi Tehnologije uticala slabija potražnja od očekivane od strane industrijskih klijenata. Ipak, uspeli smo značajno da poboljšamo profitabilnost u sva tri poslovna sektora“, izjavio je izvršni direktor Henkela, Kasper Rorsted.

Henkelova prodaja u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 4,033 milijarde evra, što predstavlja rast od 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit je povećan na 600 miliona evra, što predstavlja rast od 8,9 odsto. Korigovan prihod od prodaje (korigovana EBIT marža) značajno je povećan za 1,2 procentnih poena, sa 13,7 odsto na 14,9 odsto. Finansijski rezultat kompanije Henkel se poboljšao za 16 miliona evra, na 30 miliona evra, uglavnom usled bolje neto finansijske pozicije i boljih rezultata hedžovanja valuta. Dodatno, Henkelova neto finansijska pozicija se poboljšala u odnosu na 31. Mart 2012 godine kada je neto dug iznosio 1,159 milijardi evra i na dan 31.3.2013 godine finansijska pozicija je pozitivna a neto gotovina je iznosila 114 miliona evra.
Učinak poslovnih sektora
Sva tri poslovna sektora doprinela su pozitivnom razvoju situacije. Sektor Detergenti i kućna hemija zabeležio je veoma snažan rast organske prodaje od 8,0 odsto; sektor Beauty care zabeležio je solidan organski rast prodaje od 4,0 odsto; dok je u sektoru Adhezivi Tehnologije zabeležen organski pad prodaje od 1,2 odsto.
Regionalni rezultati

I ovog puta, tržišta u razvoju su prikazala najveći impuls rasta. Prodaja u Istočnoj Evropi je porasla za 6,3 odsto na 718 miliona evra. Organski rast je iznosio 7,3 odsto, a poslovanje u Rusiji i Turskoj je dalo posebno veliki doprinos. Udeo prodaje koji se pripisuje tržištima u razvoju se povećao sa 41 odsto u istom kvartalu prošle godine na 43 odsto koliko sada iznosi.

Potvrđena liderska pozicija za 2013. godinu

Komentarišući fiskalnu 2013. godinu, Rorsted je rekao: „Uprkos teškom globalnom, privrednom okruženju, očekujemo povećanje industrijske potražnje u drugoj polovini godine. Mi ćemo nastaviti da dodatno pojednostavljujemo i ubrzavamo naše procese kako bismo povećali fleksibilnost i efikasnost. Očekujemo da organski rast prodaje u čitavoj fiskalnoj godini bude između 3 i 5 odsto. Takođe, Henkel očekuje rast korigovanog prihoda od prodaje (EBIT) od oko 14,5 odsto, kao i rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji od oko 10 odsto.“
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Pogledajte još

 • Korisne informacije

 • Šta je Retail Serbia?

 • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum