Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Forum Trgovina u Srbiji Saopštenja za medije PREDSTAVLJENA MATRICA – DRUŠTVO ZA ZAŠTITU VLASNIKA FONOGRAMA
Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me
Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

TEMA: PREDSTAVLJENA MATRICA – DRUŠTVO ZA ZAŠTITU VLASNIKA FONOGRAMA

PREDSTAVLJENA MATRICA – DRUŠTVO ZA ZAŠTITU VLASNIKA FONOGRAMA 1 godinu 8 meseci pre #720

  • Zarko
  • Zarko's Avatar
  • Van mreže
  • Dijamant [RS] foruma
  • Poruka: 787
  • Karma: 1
Predstavnici Društva proizvođača fonograma, Matrica, predstavili su medijima svoje udruženje. Oni su skrenuli pažnju na problematiku radi koje su i osnovani - obespravljenost proizvođača fonograma. Cilj Matrice je originalnim vlasnicima fonograma, tj. zapisa zvuka, vratiti prava koja im pripadaju te im omogućiti da svoja prava ostvaruju u skladu sa zakonom.
Slobodan Nešović, osnivač Matrice, pojasnio je kako su proizvođači fonograma, odnosno zvučnih zapisa, ljudi koji su sopstvena sredstva i rad ulagali u intelektualnu svojinu, a kako prihod ubira treća strana koja na to nema pravo.
«Ta treća strana su izdavači, ili bolje reći diskografi, koji su ugovorom sa proizvođačem fonograma stekli prava da fonogram samo stave na nosač zvuka, odnosno, da te nosače umnože i stave u prodaju. Problem nastaje kada se izdavač, legitimiše kao vlasnik fonograma i ubire naknadu od njihovog iskorišćavanja. Ovakvi scenariji su posebno česti u slučaju fonograma nastalih poslednjih dvadeset godina, u periodu kada su velike izdavačke kuće koristile svoju monopolsku poziciju.» objasnio je Slobodan Nešović.
Kako bi originalni vlasnici fonograma došli u poziciju da mogu ostvarivati svoja prava, potrebno je da sudije koje sude u tim sporovima budu upoznati sa problematikom i zakonskom regulativom koja se primenjuje u ovim slučajevima. Iz Matrice upozoravaju kako to, međutim, nije slučaj u Srbiji:
«Najveći problem postoji u sferi elementarnog nerazumevanja pravne materije koja se bavi fonogramima. Utisak je da sudije slabo poznaju propise i pravne pojmove iz ove oblasti te imaju problem sa razlikovanjem autorskog, interpretatorskog i prava proizvođača fonograma.» izjavio je Srđan Mitrić, pravni zastupnik Matrice.

On ističe da «u okviru navedenih sudova ne postoje posebna odeljenja koja se bave ovim vrstama sporova, pa sudije nemaju dovoljno iskustva i znanja».
„Naše mišljenje je da se sistemsko rešenje može naći samo većom specijalizacijom sudstva, putem edukacije i informisanja. Ovo smatramo izuzetno bitnim, jer kada imate situaciju da nema ko adekvatno primenjivati zakone, onda govorimo o ozbiljnom društvenom problemu.» - zaključio je Mitrić.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum