Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Forum Trgovina u Srbiji Saopštenja za medije Prva presuda u korist originalnog proizvođača fonograma
Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me
Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

TEMA: Prva presuda u korist originalnog proizvođača fonograma

Prva presuda u korist originalnog proizvođača fonograma 1 godinu 8 meseci pre #747

  • Zarko
  • Zarko's Avatar
  • Van mreže
  • Dijamant [RS] foruma
  • Poruka: 807
  • Karma: 1
U tužbi firme Mascom protiv PGP RTS-a, prvi put u istoriji jedan srpski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma. Time je na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača. Naime, na osnovu ugovora koji je Mascom zaključio sa frontmenom Discipline Kičme, Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da Mascom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma plina Kičme.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na osnovu toga pravo na naknadu za korišćenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Mascomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u koji je sve ove godine tu naknadu bez osnova ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio: "Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga."

Slobodan Nešović “Loka”, direktor Mascoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, takođe je bio zadovoljan presudom.

“Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”, kazao je Nešović.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum