Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Forum Trgovina u Srbiji Saopštenja za medije „Filantropija za zelene ideje“
Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me
Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

TEMA: „Filantropija za zelene ideje“

„Filantropija za zelene ideje“ 1 godinu 3 meseci pre #856

  • Zarko
  • Zarko's Avatar
  • Van mreže
  • Dijamant [RS] foruma
  • Poruka: 728
  • Karma: 1
Peti po redu regionalni forum „Filantropija za zelene ideje“, održan od 27. do 29. jula u Vrdniku, završen je uz proglašenje pobednika, a tri najbolje ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara za realizaciju projekata. Forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa pet lokalnih fondacija iz regiona: Trag fondacija iz Srbije, Partneri Albanija iz Albanije, Udruženje za socijalne inovacije „ARNO“ iz Makedonije, Forum građanskih inicijativa sa Kosova i Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore.


Pored žirija, na izbor pobedničkih ideja, uticali su i takmičari ocenjivanjem prezentovanih ideja, a prosek njihovih ocena dodat je ocenama žirija. Međunarodnom žiriju, pored predstavnika iz Srbije, priliku da se predstavi imalo je još po troje učesnika iz Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova. Tako je na ovom jedinstvenom skupu u Vrdniku izloženo ukupno 15 inovativnih, zanimljivih ideja iz regiona, koje su kasnije vrednovane u odnosu na njihovu ekonomsku održivost i isplativost, uticaj koji će imati na lokalnu ekonomiju, društvo i obrazovanje, kao i u skladu sa obimom u kome koriste čiste izvore energije i lokalne resurse. Sve ideje tiču se privrednog razvoja koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata, kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Svoje ideje su, tako, tokom prethodna dva dana, pored Dragojla Božića iz Užica, koji je predstavio proizvodnju briketa za ogrev korišćenjem biološkog otpada nastalog uklanjanjem lastara iz zasada malina, iznele i Slavica Ilić iz Šapca, sa projektom započinjanja proizvodnje zdravih obroka biljnog porekla bez termičke obrade i Ana Kolović iz Beograda, sa projektom izrade modularnih sistema za vertikalno ozelenjavanje u gradskim uslovima.

„Ove godine je na regionalnom takmičenju bila izuzetno jaka konkurencija, što govori da raste broj kvalitetnih i održivih preduzetničkih ideja. Nastavićemo da podstičemo i pružamo podršku kreativnim projektima i razvoju biznisa koji doprinose razvoju lokalnih zajednica“, izjavila je izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević.

„Konkursima ove vrste utiče se na stvaranje nove generacije socijalnih preduzetnika koji posluju u skladu sa principima održivog razvoja. Upravo iz tog razloga, Erste Banka već godinama pruža podršku Forumu za zelene ideje i planira da ovakve biznis projekte nastavi da pomaže ne samo finansijski, već i savetodavno“, tom prilikom izjavio je Sreten Vranić, stručni saradnik iz sektora za razvoj poslovanja Erste Banke.

Regionalnom skupu prethodio je Nacionalni forum za zelene ideje, održan sredinom juna u Beogradu, koji je pokrenula Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom. Tada su tri prvoplasirane ideje nagrađene novčanom nagradom od 5.000 dolara i prilikom da svoje radove predstave na Regionalnom forumu. Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća, pored ohrabrenja, dobili i sredstva za razvoj inovativnih preduzetničkih projekata zasnovanih na principima održivog razvoja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum