Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Čelnik grupe „Merkator” Žiga Debeljak: Srbiju čeka žestoka tržišna bitka

Čelnik grupe „Merkator” Žiga Debeljak: Srbiju čeka žestoka tržišna bitka

Jedan od najjačih trgovinskih lanaca u ovom delu Evrope, „Merkator“, ove godine će van Slovenije napraviti više od tri milijarde evra profita. Da može da računa na sve bolje pozicije u međunarodnoj tržišnoj utakmici dokaz je srpsko tržište, koje je u poslednje dve godine postalo najveće tržište Grupe „Merkator“ van Slovenije.

Lane je ovde ostvareno 14 odsto ukupnog prihoda kompanije. Veća prodaja zabeležena je samo u Sloveniji, gde je prodata roba vredna 17 milijardi evra. Kako se moglo čuti u LJubljani, na međunarodnoj konferenciji za novinare, „Merkator - S“ i ove godine ima visoko postavljen cilj. Planira rast prihoda u Srbiji od 10 odsto, na 380 miliona evra i investicije od 25 miliona evra. Prvi čovek Poslovnog sistema Merkator Žiga Debeljak uveren je da ce do 2012. godine kompanija u Srbiji dostići tržišni udeo od 15 procenata.
- Zadovoljni smo razvojem naše delatnosti ne samo u Srbiji, vec i na drugim tržištima. Mnogo smo investirali u nove centre i imamo prirodan ali i rast zbog strateškog povezivanja sa trgovinom “Rodić” 2006. godine. Danas smo sa tržišnim udelom od osam procenata drugi najveći trgovac prehrambenom robom u Srbiji – istakao je Debeljak.
On je ocenio da u Srbiji ima prostora za nove, velike strane trgovinske kuće i da našu zemlju tek čeka prava tržišna utakmica. Srbija je veliko tržište, a kupovna moc građana raste iz godine u godinu, dodao je on.

- Srpsko tržište nije koncentrisano. Spram evropskih zemalja nivo koncentracije je veoma nizak i Srbija je interesantno tržište ne samo za regionalne trgovce već i najveće međunarodne lance koji ce pre ili kasnije doći , kao što su došli u Sloveniju i Hrvatsku – kazao je Debeljak uz ocenu da je teško govoriti o monopolu jer u Srbiji postoji sve jača konkurencija, kao i na svim tržištima gde je „Merkator“ prisutan.

Prva tri trgovinska lanca u Srbiji nemaju zajedno više od 40 odsto a prva tri u Sloveniji imaju zajedno 67 odsto tržišta. U skandinanskim zemljama, recimo, tri vodeća trgovca zauzimaju više od 80 odsto tržišta. Prvi čovek Grupe „Merkator“ smatra da ni u Srbiji ni u Sloveniji ni jedan trgovinski lanac sam nema više od 40 odsto tržišta. On procenjuje da u Srbiji, „Delta Maksi“, kao najveci lanac, ne može biti triput veći od M-Rodica, što znaci da nema više od 25 odsto tržišta, te da borba za jačanje tržišnih pozicija u Srbiji uzima zalet.

 

Izvor: Dnevnik

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum