Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Trgovinska razmena između Srbije i Slovenije preko milijardu dolara

Trgovinska razmena između Srbije i Slovenije preko milijardu dolara

Ukupna robna razmena Srbije i Slovenije u 2007. godini bila je 1,117 milijardi dolara što je za 52,6 odsto više nego predhodne godine, podaci su Privredene komore Srbije. Prošlogodišnji izvoz iz Srbije u Sloveniju, prema podacima PKS-a, bio je 411,3 miliona dolara što je rast od 61 odsto u odnosu na 2006, a iz Slovenije je uvezeno robe u vrednosti od 705,7 miliona dolara ili više za oko 48 odsto. Srbija je iz Slovenije u prošloj godini najviše uvozila gotove lekove za malopriodaju 5,83 odsto, dok je učešće veš mašina bilo 1,84 odsto, novinske hartije u rolnama ili listovima 1,52 odsto, a delova uređaja za hlađenje i zamrzavanje 1,4 odsto.

Iz Slovenije, prema podacima PKS-a, uvozile su se i spoljne gume za autobuse i kamione 1,05 odsto, dok je učešće preparata za ručno pranje rublja i posuđa bilo 0,97 odsto.

Prema podacima PKS-a, u 2007. u srpskom izvozu u Sloveniju dominiraju pravougaoni proizvodi od legure aluminijuma debljine preko šest milimetara 11,47 odsto, dok je učešće ostalih livenih proizvoda bilo 3,17 odsto, delova za sedišta od ostalih materijala 2,53 odsto, a proizvoda od nelegiranog aluminijuma 2,43 odsto.

U Sloveniju se u prošloj godini izvozilo i sirovo ulje od soje, proizvodi u koturovima, polietilen, kao i lice za obuću od kože, čija je zastupljenost u izvozu bila po oko dva odsto.

Najveći uvoznici slovenačkih proizvoda u prošloj godini bili su: Gorenje Beograd, Krka farma iz Novog Sada, fabrika boja Jub iz Šimanovca, Livnica iz Kikinde, Impol Seval iz Sevojna, Gorenje Tiki iz Stare Pazove, DCB helios iz Beograda, Hipol iz Odžaka, kao i preduzeće Trimo inženjering iz Beograda i Deus sistem.

Najveći izvoznici iz Srbije u Sloveniju u 2007. godini prema podacima PKS-a bili su: Impol Seval iz sevojna, Ju es stil (U.S.Steel), Livnica Kikinda, Zastava tapacirnica iz Kragujevca, Metal iz Rume, HIP Petrohemija iz Pančeva, Elrad iz Vlasotinca, Gorenje iz Valjeva, fabrika ulja Mladost iz Šida, kao i konfekcija Lisca iz Babušnice.

Izvor 

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum