Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Izvoz premašio dve milijarde dolara

Izvoz premašio dve milijarde dolara

Udruženje rudnika metala, crne i obojene metalurgije Privredne komore Srbije ostvarilo je u prošloj godini ukupan izvoz u iznosu od 2,112 milijardi dolara, uvoz od 2.030 milijarde dolara i suficit od 81,4 miliona dolara, rečeno je na sastanku tog udruženja. U ukupnom izvozu iz Srbije u 2007. godini Udruženje je učestvovalo sa 23,9 odsto, u ukupnom uvozu sa 11 odsto, dok je na smanjenje deficita uticalo sa 0,8 odsto.

Najveće pojedinačno učešće u izvozu od 12,4 odsto imali su proizvodi od čelika i gvožđa sa ukupno ostvarenom vrednošću od 1.094 milijarde dolara, a potom i obojeni metali sa 694 miliona dolara.

U Udruženju rudnika metala, crne i obojene metalurgije Srbije, osim grane “Proizvodnja osnovnih metala”, gvožđa i čelika, koja je imala pad proizvodnje u odnosu na 2006. od dva odsto, sve ostale imale su porast proizvodnje u 2007. i to značajno iznad proseka Republike. Prema podacima Asocijacije industrije čelika, u prošloj godini je proizvedeno 1.485.127 tona gvožđa, što je za 12,6 odsto manje nego u 2006, a takođe je proizvedeno i za 11,1 odsto manje čelika nego u 2006, odnosno 1.477.753 tone.

Za razliku od pada u proizvodnji gvožđa i čelika, ukupna proizvodnja finalnih produkata od čelika veća je za 4,2 odsto i dostigla je 1.966.849 tone.
U ovoj količini proizvodi preduzeća “Ju Es stil Srbija” učestvuju sa 1.651.666 tona, odnosno sa 84 odsto. Grupacija proizvođača šavnih cijevi ostvarila je u 2007. proizvodnju od 51.997 tona, što je za 10,4 odsto više nego u prethodnoj godini, dok je Grupacija proizvođača vučene žice, mreža i rešetkastih nosača ostvarila proizvodnju od 90.293 tone i time nadmašila učinak iz 2006. za 49,2 odsto. U obojenoj metalurgiji rezultati su, kako je rečeno, veoma neujednačeni i razlikuju se od preduzeća do preduzeća i prozvodnja se mesečno kretala u rasponu od 1.300 do 1.500 tona bakra u koncentratu iz sopstvenih rudnika.

Izvor

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum