Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Trgovinski deficit 1,2 milijarde evra

Trgovinski deficit 1,2 milijarde evra

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva dva meseca ove godine iznosi 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 32,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U prva dva meseca izvezeno je robe u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, što je 39,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezeno za 3,3 milijarde dolara, odnosno za 44,9 odsto više. Izraženo u evrima, izvoz robe imao je vrednost od 1,1 milijardi evra, što je povećanje od 24 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoz robe bio je vredan 2,3 milijarde evra, odnosno 28,5 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 46,6 odsto i manja je nego pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je bila 48,3 odsto. Povećanje uvoza u proteklom periodu posledica je uvoza energenata i rude bakra i gvožđa, kao i rasta javne i lične potrošnje. Povećanje izvoza rezultat je do sada obavljene privatizacije i restrukturiranja preduzeća, primene CEFTA sporazuma, izvoza viškova poljoprivrednih proizvoda, sporazuma sa EU o preferencijalnom izvozu tekstila i povoljnih odnosa razmene. Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu u prva dva meseca bili su pojedinačno Italija sa 199,3 miliona dolara, Nemačka sa 174,7 miliona i Bosna i Hercegovina sa 168,1 miliona dolara. U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Ruska Federacija sa 626,1 miliona dolara, Nemačka sa 366,6 miliona i Italija sa 297,8 miliona dolara.

Izvor: Pink

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum