Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Srbija sa članicama CEFTE ima suficit od 348 miliona dolara

Srbija sa članicama CEFTE ima suficit od 348 miliona dolara

Izvoz Srbije u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma u prva tri meseca ove godine bio je 768,3 miliona dolara, a uvoz sa tog tržista 419,5 miliona dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku. To je jedno od retkih tržišta na koje Srbija više izvozi nego što uvozi, a suficit je, pre svega, rezultat većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda u te zemlje. Prema podacima Privredne komore Srbije, izvoz u zemlje CEFTA u 2007. godini bio je 2,8 milijardi dolara, što je 31,6 odsto ukupnog našeg izvoza, a uvoz je bio 1,49 milijardi dolara - 8,1 odsto ukupnog uvoza Srbije.

To znači da je u prošloj godini Srbija u razmeni sa zemljama CEFTA imala pozitivan spoljnotrgovinski saldo od 1,36 milijardi dolara, izjavio je Tanjugu savetnik u Birou PKS za regionalnu saradnju Dejan Jovović.
U razmeni sa zemljama CEFTA Srbija je ostvarila suficit sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, a deficit sa Moldavijom i Hrvatskom.
U 2007. godini izvoz Srbije u BiH bio je 1,04 milijardi dolara, a uvoz 516,6 miliona, što znači da je pozitivan saldo Srbije bio 525,8 miliona, dok je u Crnu Goru izvoz vredeo 950,9 miliona dolara, a uvoz 126,3 miliona, pa je pozitivan saldo Srbije bio 824,6 miliona. U Makedoniju je prošle godine izvoz vredeo 439,2 miliona dolara, a uvoz 298,3 miliona, pa je pozitivan saldo 140,87 miliona, u Hrvatsku je izvozeno za 331,2 miliona, a uvozeno za 527,4 miliona, pa je negativan saldo Srbije bio 196,2 miliona, u Albaniju je izvoz bio 80,8 miliona, a uvoz 11,2 miliona, tako da je pozitivan saldo bio 69,7 miliona.

Izvoz Srbije u Moldaviju u 2007. godini vredeo je 4,6 miliona dolara, a uvoz 11,8 miliona, tako da je ostvaren negativan saldo od 7,2 miliona. Najveća spoljnotrgovinska razmena sa zemljama CEFTA ostvarena je u oblastima crne i obojene metalurgije, hemijskoj industriji, poljoprivredi i električnoj energiji.

Ukupan spoljnotrgovinski deficit Srbije na kraju marta bio je 2,9 milijardi dolara.

Izvor: RTS

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum