Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Niža stopa PDV-a povećana sa 8 na 10 posto

Niža stopa PDV-a povećana sa 8 na 10 posto

U Srbiji je niža stopa PDV-a koja se primenjuje na hranu, ugostiteljske usluge, ulaznice i lekove povećana sa 8 na 10 % što je čini među višima u Evropi.

Osnovna stopa PDV-a od 20 odsto, koja se u Srbiji primenjuje od oktobra 2012, ista je kao i u šest članica EU - Bugarskoj, Estoniji, Holandiji, Austriji i Slovačkoj, ali i Francuskoj od 2014, dok samo četiri zemlje imaju nižu stopu od Srbije, a u ostalima je ovaj porez viši, i ide do 27 odsto, koliki je u Mađarskoj.

Odlika velikog broja članica EU, u poređenju sa Srbijom, jeste, međutim, razuđeniji sistem PDV-a, jer u 15 zemalja članica pored standardne i niže stope postoji i međustopa.

U ovim zemljama, međustopa je između sedam i 18 odsto, a niža stopa se kreće oko pet i šest odsto.

Pored toga, zemlje imaju pravo u određenim okolnostima da primenjuju super snižene stope ili čak poreska oslobađanja. Mnoge zemlje EU primenjuju ove mogućnosti na novine i knjige, koje zbog ovoga i niže posebne poreske stope imaju bolji poreski tretman nego u Srbiji.

Prema propisima EU stopa PDV-a mora iznositi najmanje 15 odsto, a niža stopa pet odsto.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum