Coca-Cola sistem na putu da nadoknadi 100 odsto vode koju koristi

Coca-Cola proizvodnja

Kompanija Coca-Cola i njene partnerske punionice širom sveta (Coca-Cola sistem) su na dobrom putu da do kraja 2015. vrate količinu vode jednaku onoj koju koristi u svojim proizvodima i proizvodnji.

Cilj bi trebao biti ispunjen pet godina pre roka jer je planirano da do 2020. godine bude vraćeno 100% vode zajednici i prirodi.

U okviru globalnih projekata,Coca-Cola sistem je nadoknadio oko 94 odsto vode koja je korišćena za gotove proizvode u 2014. godini. Od 2004, kompanija je prirodi i zajednicama vratila više od 153 milijarde litara vode, kroz 209 projekata u 61 zemlji.

Coca-Cola sistem je kroz prečišćavanje otpadnih voda u protekloj godini nadoknadio oko126 milijardi litara vode korišćene u proizvodnim procesima. Ovi zajednički napori potvrđuju da je Coca-Cola na dobrom putu da postane prva globalna kompanija za proizvodnju hrane i pića koja će nadoknaditi svu vodu koju koristi.

,,Voda je najdragoceniji resurs za ljudski život i zdravlje globalnog ekosistema i privrede. Kao potrošač vode, Coca-Cola sistem ima posebnu odgovornost da zaštiti ovaj zajednički resurs. Zato smo postavili ambiciozan cilj da nadoknadimo svu vodu koju koristimo do 2020. godine. Iako smo ostvarili značajan napredak u ostvarivanju tog cilja, još smo odlučniji da vratimo zajednicama i prirodi svu vodu koju koristimo. Nastavićemo to da činimo i nakon što ispunimo cilj od 100 odsto.“ izjavio je Muhtar Kent, predsednik i generalni direktor kompanije Coca-Cola.

Coca-Cola je u mogućnosti da vrati istu količinu vode koju koristi u gotovim proizvodima i njihovoj proizvodnji kroz projekte nadoknade, povećanje efikasnosti korišćenja vode u svojim punionicama i vraćanje vode vodenim tokovima i zajednicama kroz prečišćavanje otpadnih voda. Deo ostvarivanja cilja nadoknade je i angažovanje u različitim lokalnim projektima u oblasti vode za zajednice. Svaki projekat za cilj ima obezbeđivanje ili poboljšanje pristupa čistoj vodi i sanitarnim uslovima, zaštitu vodenih tokova, podršku očuvanju vode i podizanje svesti o ključnim lokalnim problemima koji se tiču vode.

Nakon definisanja projekata, kompanija i njene partnerske punionice rade na tome da oni ostanu održivi u okviru zajednica tokom dužeg vremenskog perioda i nastavljaju da nadoknađuju vodu. Ovi napori, kao i novi projekti, često se bave pitanjima osetljivosti lokalnih izvora vode i nadoknađuju dodatni obim prodaje s obzirom da poslovanje Coca-Cole nastavlja da raste iz godine u godinu.

,,Sve više kompanija uviđa da je uzimanje u obzir prirode u procesu odlučivanja mudra poslovna strategija. Posvećenost Coca-Cola sistema vodi se zasniva na stavu da ulaganje u prirodu može da ima veoma veliku korist za kompanije i lokalne zajednice. TNC je ponosan na saradnju sa Coca-Colom i čestita kompaniji i njenim partnerskim punionicama na veoma značajnom dostignuću’’ izjavio je Mark Terček (Tercek), predsednik i generalni direktor organizacije Očuvanje prirode (TNC).