Coca-Cola Hellenic dodatno smanjuje potrošnju vode i emisiju ugljen-dioksida

Coca-Cola flase

Coca-Cola HBC, jedna od vodećih punionica brendova kompanije Coca-Cola, objavila je nove ciljeve vezane za smanjenje potrošnje vode i emisiju ugljen-dioksida.

Coca-Cola HBC, u okviru koje posluje Coca-Cola Hellenic Srbija, objavila je da namerava da smanji potrošnju vode za 30 odsto do 2020. godine u odnosu na 2010, a emisiju ugljen-dioksida za 50 odsto u istom periodu.

Coca-Cola HBC AG je takođe na osmom mestu među 100 najuspešnijih kompanija u okviru Berzanskog indeksa Financial Timesa (FTSE 100) po svom izveštavanju o karbonskom otisku koje rangira konsultantska kuća Carbon Clear – i na prvom je mestu u sektoru pića.

,,Naši novi ciljevi odražavaju poziciju kompanije kao pokretačke snage u oblasti održivosti u sektoru napitaka. Coca-Cola Hellenic Srbija, baš kao i naša matična grupa, posvećena je smanjenju uticaja na životno okruženje i u okviru inicijativau Srbiji, do 2020. godine predviđeno je smanjenje potrošnje vode za 23,2 odsto, kao i smanjenje potrošnje energije za čak 35 odsto u poređenju sa potrošnjom iz 2010. godine. Naša partnerstva sa interesnim grupama su od suštinskog značaja za dosadašnje rezultate i nastaviće da budu ključni u ostvarivanju naših novih ciljeva“, izjavio je Aleksandar Ružević, generalni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija.

Da podsetimo, ovo je osma godina da je kompanija Coca-Cola HBC AG uvrštena u DJSI, globalni sistem za procenu održivosti kompanija koji je zasnovan na strogom procesu ocenjivanja i fokusu na najbolje kompanije u ovoj oblasti. Od 2.500 kompanija iz različitih sektora koje su pozvane da učestvuju u DJSI ocenjivanju širom sveta, Coca-Cola HBC AG je rangirana kao najbolja u sektoru pića, sa ukupnom ocenom 87/100, što je za 34 poena više od proseka u ovom sektoru. Grupa je proglašena za najboljuu svom sektoru na osnovu sledećih osam kriterijuma: pravila poslovnog ponašanja/poštovanje zakona/anti-korupcija, ekološka politika, ambalaža, izvori sirovina, razvoj ljudskog kapitala, zdravlje i ishrana, društveno izveštavanje i privlačenje i zadržavanje talenata, navodi se u saopštenju kompanije Coca Cola Hellenic.

Coca-Cola Hellenic Srbija je deo Coca-Cola Hellenic Grupe i predstavlja lidera u industriji bezalkoholnih pića. Ukupna dodat avrednost Coca-Cola sistema, koji čine Coca-Cola Hellenic Srbija i Coca-Cola kompanija, ekonomiji Srbije dostiže čak 224 miliona evra ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na svaki evro koji stvori kompanija, dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i porezaod Coca-Cola sistema i firmi koje s njim sarađuju. Pored 1.100 zaposlenih, još 11.600 radnika angažovano je kao direktna posledica saradnje sa Coca-Colom u drugim kompanijama što pokazuje da ovaj sistem na svakog zaposlenog podržava još 10 radnih mesta u Srbiji ili 0,4odsto ukupne radne snage. Već drugu godinu za redom, Coca-Cola Hellenic Srbija predstavlja izveštaje o održivom poslovanju, a izveštaj za 2014. godinu je pripremljen prema međunarodnom GRI standard i dostigao je B nivom.