Predsednik PKS obišao proizvodni pogon kompanije Carnex

Marko Cadez Carnex

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je Industriju mesa Carnex, jednu od vodećih mesnih industrija u regionu i lidera na tržištu Srbije, a među posetiocima su bili i predstavnici Retail Serbia. 

Carnex, sa ukupnim tržišnim udelom od 18 odsto, je apsolutni lider u kategoriji pašteta sa 42 odsto tržišnog udela, kao i u kategoriji gotovih jela, sa 52 odsto tržišnog udela. Pored ostvarenih rezultata i kvaliteta proizvoda po kojima je ova kompanija prepoznata, tokom posete predsednika Privredne komore Srbije, istaknut je značaj korišćenja domaćih sirovina u proizvodnji, poštovanja najviših standarda bezbednosti i kvaliteta, kao i kontinuiranog ulaganja u proizvodnju i inovacije.

„U ekonomski vrlo izazovnoj godini koju prati pad kupovne moći i stagnacija životnog stnadarda, kompanija Carnex zadržava stabilnost i profitabilnost, ostvaruje rast izvoza, i dalje investira u unapređenje proizvodnje, inovacije i ekologiju. Briga o potrošačima nam je na prvom mestu, stoga su nam bezbednost i kvalitet proizvoda koje im nudimo prioritet. Ponosni smo što smo po tome prepoznati kako u našoj zemlji, ali i šire, kroz međunarodne sertifikate iz oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane koje posedujemo. Svi zaposleni u Carnexu svakodnevno posvećeno rade kako bismo opravdavali ukazano poverenje naših potrošača. Samo u 2015. godini investirali smo preko tri miliona evra u tehnološki razvoj u skladu sa najnovijim svetskim trendovima u proizvodnji, ali i ekologiji. Osim najsavremenije automatske linije za punjenje pašteta, Carnex je investirao i u najsavremeniji pogon za proizvodnju fermentisanih kobasica, ali i u najsavremenije postrojenje za preradu otpadnih voda koje omogućava ispuštanje potpuno prečišćene vode u prirodni vodotok. I ubuduće ćemo se truditi da svojim poslovanjem, brigom o potrošačima i prisustvom na domaćem i inostranim tržištima, promovišemo kompaniju, ali i poljoprivredu i gastronomiju Srbije, i da doprinesemo da nas geografski prepoznaju po kvalitetnim, inovativnim i ukusnim proizvodima“, izjavila je Tijana Anđelić, generalna direktorka kompanije Carnex.

Pored Crne Gore, BiH i Makedonije, Carnex je ušao i na tržišta Hrvatske i Slovenije, a u 2015. godini ostvario značajan rast i na ostalim tržištima EU zemalja. Dobijanjem HALAL sertifikata za posne, goveđe i riblje proizvode, ostvareni su preduslovi za nastup i na tržštima sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

„Uloga Privredne komore Srbije je da obezbedi dijalog privrede i države, da u sradnji sa Vladom i resornim ministarstvima pomogne u rešavanju konkretnih problema privrednika i pruži im podršku u jačanju kapaciteta da što više proizvode i što bolje se pozicioniraju na inostranim tržištima“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i istakao značaj kompanija kao što je Cranex za razvoj svih učesnika u lancu proizvodnje i privrede Srbije.

Industrija mesa Carnex koristi prvenstveno domaće sirovine u proizvodnji - preko 90 odsto proizvodnje ostvaruje korišćenjem mesa dobijenog sa sopstvenih farmi, dok se za proizvodnju stočne hrane koriste odabrane sirovine, kao sto su kukuruz, pšenica i soja, takođe iz sopstvene proizvodnje, sa domaćih njiva. Uz strogo kontorlisane tehnološke procese, sirovine koje se koriste u proizvodnji dodatno prolaze laboratorijsku kontrolu kvaliteta, u skladu sa međunarodno priznatim standardima o bezbednosti i kvalitetu hrane koje Carnex poseduje, među kojima su ISO, HACCP, IFS izvozni standardi za EU i Rusiju, ali i BRC standard za Veliku Britaniju. Sve ovo doprinosi da Carnex proizvodi, budu prepoznatljivi po kvalitetu kako potrošačima na domaćem tržištu, tako i potrošačima u regionu, Rusiji, zemljama EU, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, ali i dalekoj Australiji.

Pripremio: Žarko Grozdanić