Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Do kraja godine dolaze dva trgovinska lanca

Do kraja godine dolaze dva trgovinska lanca

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević najavio je da bi tokom jeseni dva velika trgovinska lanca iz Austrije i Turske trebalo da počnu ulaganje u Srbiju. "Sada kada je izvesno da je Srbija na evropskom putu, očekujem ubrzanje te odluke", kazao je on agenciji Beta, ali nije želeo da precizira o kojim kompanijama je reč ni kolika je vrednost investicija.

Milosavljević je naveo da su te kompanije već donele odluku o ulasku na srpsko tržište, što od septembra treba da potvrde njihovi bordovi, a tada bi trebalo da kupe i lokacije i počnu izgradnju prvih objekata.
Prema njegovim rečima, Austrijanci će prvo graditi u Subotici ili Novom Sadu, a turska kompanija u Nišu.
U Srbiji postoji veliki prostor za ulazak stranih trgovinskih lanaca, jer je od 10 najvećih svetskih kompanija prisutan samo Metro, dok se u zemljama u okruženju već godinama nalaze prodajni objekti Teska, Kore i Bile, naveo je Milosavljević.
Ministar trgovine je istakao da je realno očekivati da i švedska Ikea sledeće godine otvori prvi prodajni objekat u Srbiji.
Ulazak stranih trgovina značio bi povećanje konkurencije, poboljšanje usluga i pad cena proizvoda, što bi dodatno doprinelo rastu trgovinskog sektora Srbije koji je nekoliko godina u ekspanziji, ocenio je Milosavljević.
On je podsetio da kupovna moć u Srbiji bez obzira na poteškoće i dalje raste, pa je promet po stanovniku u trgovini na malo prošle godine iznosio 1.872 evra, što je 3,6 puta više nego 2001, kada je taj promet bio 514 evra.
Po njegovom mišljenju, osnovni razlozi zbog kog strani trgovinski lanci nisu u većem broju došli u Srbiju su politička nestabilnost i česti izbori.
Kako bi se stvorio najpovoljniji ambijent i za domaće i za strane ulagače, Zakonom o trgovini koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine predviđena je obaveza lokalnih samouprava da odrede lokacije za izgradnju tržno-poslovnih centara, da ih infrastrukturno opreme i ponude na licitaciji.
Ministarstvo će podržati i sve domaće kompanije koje budu želele da počnu poslovanje na inostranim tržištima, a kako bi pospešila predstavljanje privrednih i trgovinskih potencijala Srbije predviđeno je da se najmanje dva puta godišnje organizuju nacionalne izložbe.


Izvor: Studio B

 

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum