Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Agrokor sam kupuje Lentu?

Agrokor sam kupuje Lentu?

Hrvatska kompanija „Agrokor" Ivice Todorića može samostalno da „namakne" sredstva za preuzimanje ruskog trgovačkog lanca „Lenta", iako u ruskim medijima ne figurira kao jedan od favorita, smatraju ekonomski analitičari Hipo Alpe-Adria, a prenosi „Poslovni dnevnik". Podsećanja radi, nakon neuspeha da preuzme turski „Migros", „Agrokor" je među jedanaest zainteresovanih ponuđača ušao u završnicu trke za kupovinu 89 odsto ruskog lanca hipermarketa „Lenta".

Osim njega, preostala tri konkurenta redom su svetski maloprodajni divovi: američki „Wal-Mart", francuski „Carrefour" i finski „Kesko". Kako se neslužbeno doznaje, neobavezujuće ponude koje su predali vredne su između 1,4 i dve milijarde dolara.

Svetski mediji najviše šanse daju američkom „Wal-Martu", iako nije isključeno da protivljenje službenog Vašingtona ruskom napadu na Gruziju tom lancu učini medveđu uslugu i poljulja mu šanse. Prema pisanju nekih ruskih medija, „Wal-Mart" i „Carrefour" planirali su zajednički s američkim investicijskim fondom „TPG Capital" da daju ponudu, ali zasad nema potvrde da su to i učinili. Analitičari ipak ne očekuju „rat ponudama", posebno jer je „Carrefour" objavio rast prometa od tek šest odsto u drugom kvartalu, daleko niži od očekivanog.

Inače, od svih ponuđača jedino je „Kesko" već prisutan na ruskom tržištu. Godine 2004. „Kesko" je kupio lanac „Stroimaster", koji danas posluje pod imenom „K-Rauta".

- Ako se kao referentna uzme injekcija od 110 miliona evra, koliko je 2006. godine za 8,3 odsto udela u „Agrokoru" uložila Evropska banka za obnovu i razvoj, tada je „Agrokorova" vrednost otprilike 1,3 milijarde evra. Uzme li se u obzir da se akvizicije u prehrambenom sektoru kreću u rasponu cene i prihoda od prodaje (P/S raspon) od 0,6, plus „Lentin" dug (procena je oko 500 miliona dolara), tada je vrednost 88,9 odsto „Lente" 880 miliona evra (više od 1,3 milijarde dolara) bez premije za preuzimanje - smatraju analitičari Hipo-Alpe-Adria banke.

U međuvremenu „Agrokor" je preuzeo više različitih firmi u Hrvatskoj i Crnoj Gori, čime je i njegova vrednost znatno porasla.

U Hipo banci ističu da uz tako procenjenu vrednost „Lente" i „Agrokorov" know-how koji ima u preuzimanjima i spajanjima, koncern može samostalno da preuzme „Lentu", iako ne isključuju da bi „Agrokor" ipak mogao da potraži strateškog partnera zbog žestoke konkurencije koja je bacila oko na „ulaznicu" za rusko tržište. Sudeći po preliminarnim procenama Hipo banke, rusko maloprodajno tržište će do 2011. godine vredeti 745 miliona evra. Pre samo tri godine ukupan godišnji promet u ruskoj maloprodaji bio je tek 245 miliona evra. Složena godišnja stopa rasta (CAGR) prehrambenog (i vrlo fragmentiranog) tržišta u razdoblju od 2007. do 2011. godine iznosi 37,3 odsto.

Izvor: Biznis novine

 

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum