H&M objavio izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu

H&M kese

Kompanija H&M je objavila svoj izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu (H&M Conscious Actions Sustainability Report 2015).

Izveštaj pokazuje stabilan rast u korišćenju materijala iz održivih izvora i veliki napredak u korišćenju obnovljivih izvora električne energije. Još jedna zanimljivost je potpisivanje globalnog sporazuma sa kompanijama IndustriALL Global Union i IF Metall.
„Naša vizija je da zatvorimo ekološki krug 100%. Blisko sarađujemo sa stručnjacima iz ovih oblasti i interesnim grupama i postavićemo vremenski okvir za postizanje ovog cilja. To je upravo ono što će nas i ubrzati. Želimo da moda postane potpuno održiva!“ izjavila je Ana Geda, direktorka sektora za održivost u kompaniji H&M.

Izveštaj o održivosti, 14. po redu, ističe ciljeve i dosadašnja dostignuća, ali i buduće izazove sa kojima se susrećemo tokom životnog ciklusa proizvoda.

Koraci ka 100% recikliranim ili drugim materijalima iz održivih izvora
S obzirom na činjenicu da su nove tehnologije i inovacije bitne kako bi se koristili reciklirani ili drugi materijali iz održivih izvora, H&M će još intenzivnije raditi sa stručnjacima iz relevantnih oblasti i interesnim grupama da bi podstakli još veći razvoj. Svake godine H&M povećava korišćenje materijala iz održivih izvora – trenutno se koristi 20% od ukupno iskorišćenog materijala. Budući da je pamuk najčešći materijal u proizvodnji tekstila, H&M postepeno povećava korišćenje pamuka iz održivih izvora. Organski, reciklirani i „Better Cotton“ (pamuk sertifikovan od strane BCI) čini trećinu korišćenog pamuka u 2015, približavajući kompaniju svom cilju da koristi samo pamuk iz održivih izvora do 2020. godine. Reciklirani pamuk je nastao od sakupljene odeće, putem H&M-ovog programa prikupljanja odeće, dok je reciklirani poliester napravljen od preko 90 miliona PET boca.

78% obnovljivih izvora električne energije
Udeo korišćenja električne energije iz obnovljivih izvora unutar H&M-a povećan je na 78% u 2015. u odnosu na 27% u 2014. godini. Istovremeno, ukupne emisije smanjene su za 56% u odnosu na 2014, upravo zbog korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

Globalni sporazum sa kompanijom IndustriALL
H&M vidi pozitivan razvoj kada je u pitanju kontinuirani rad koji se tiče plata dostojnih za život. Kao deo „Fair Living Wage“ strategije, H&M je potpisao globalni sporazum sa kompanijom IndustriALL Global Union i švedskim sindikatom IF Metall. Sporazum ima za cilj dobro funkcionisanje dijaloga između poslodavca i zaposlenih u fabrikama dobavljača koji rade sa kompanijom H&M. To podržava H&M-ov postojeći cilj za promociju slobode udruživanja, kolektivnog pregovaranja i mirnog rešavanja sukoba – sve to je vrlo bitno u zalaganju za plate dostojne za život.