Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Atlantic Grupa predstavila rezultate poslovanja u prvoj polovini godine

Atlantic Grupa predstavila rezultate poslovanja u prvoj polovini godine

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2016. godine ostvarila prihode od prodaje od 325 miliona eura, što u odnosu na isto razdoblje 2015. godine predstavlja pad od 3,3 odsto.

Dobit iz poslovanja pre kamata i poreza (EBITDA) iznosi 34,4 miliona eura i manja je za 7,4 odsto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 17,7 miliona eura.

Navedeni pad prodaje uzrokovan je prekidom saradnje sa najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prodaje kao i u manjoj meri, deprecijacijom ruske rublje i srpskog dinara. Izuzmu li se navedeni efekti, prihodi od prodaje u odnosu na isti period lane rasli su visokih 5,2 odsto. Pad dobiti iz poslovanja u najvećoj meri uzrokovan je ranije najavljenim značajnim ulaganjima u razvoj distribucije sopstvenih brendova u Nemačkoj i Austriji, a istovremeno gotovo svi poslovni segmenti beleže značajan rast profitabilnosti, kazao je potpredsednik Atlantic Grupe za finansije Zoran Stanković.

Od važnih poslovnih događaja u prvoj polovini godine ističe se osnivanje sopstvenih distributivnih kompanija u Nemačkoj i Austriji sa ciljem značajnog rasta prodaje sopstvenih brendova, prvenstveno Multipowera, Argete, Donata Mg, Bakine tajne i Cedevite, na tim tržištima. Dodatno, Atlantic Grupa je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri partnerske banke (Erste, Raiffeisen, Sberbank i Unicredit), kao i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovorila povoljnije finansijske uslove kreditnog paketa u vrednosti od 191,5 miliona eura i produžena je ročnost kreditiranja. Beleži se i uspešno izdanje korporativnih obveznica u iznosu od 200 miliona kuna s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 3,125 odsto. Prema istraživanju agencije Valicon četiri robne marke Atlantic Grupe su među top 10 brandova u regionu (Cedevita, Smoki, Argeta i Cockta), dok najveći privatni lanac apoteka u Hrvatskoj – Farmacia u prošlom polugodištu beleži tri nove otvorene specijalizovane prodavnice i povećanu efikasnost poslovanja.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom polugodištu 2016. najviše su pridoneli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 16,0 odsto, Strateško poslovno područje Zdravlje i nega sa rastom od 5,0 odsto, distributivno područje Slovenija sa rastom od 3,9 odsto, i Strateško distributivno područje Hrvatska od 2,7 odsto. Kafa se sa 20,3 odsto učešća u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 66,1 miliona eura prihoda od prodaje.
Posmatrano po tržištima, najveći rast od 4,9 odsto ostvaren je na tržištu Slovenije koje je treće po veličini tržište Atlantic Grupe sa učešćem u ukupnom prihodu od 16,3 odsto. Na tržištu Hrvatske, koja s 28,0 odsto ima najveći udeo u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 4,0 odsto, dok je tržište Bosne i Hercegovine sa rastom od 3,5 odsto treće po rastu u prvom polugodištu sa učešćem od 7,8 odsto u ukupnom prihodu od prodaje.

Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 68,1 odsto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20,0 odsto, apotekarski lanac Farmacia sa 7,2 odsto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 4,6 odsto.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum