Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Postignut dogovor za spas Marinopoulosa

Postignut dogovor za spas Marinopoulosa

Gotovo je sigurno da će najveći grčki trgovac Marinopoulos izbeći bankrot zahvaljujući svom sadašnjem i budućem strateškom partneru Sklavenitisu.

Kompanija čija su dugovanja veća od 1,3 milijardi evra izbegla je bankrot nakon dogovora koje su postigle banke i Marinopoulosov partner Sklavenitis. Glavni odbori Alpha Bank i Eurobank dale su zeleno svetlo u produženju kreditnih linija. Svi dobavljači Marinopoulosa, kojih ima nešto više od 2.000 biće isplaćeni odmah i u gotovini što će otvoriti prostor za nove i uspešne saradnje zajedničke buduće kompanije ova dva trgovca. Od ukupnog iznosa, dugovanja prema dobavljačima iznose 723 miliona evra, 4,3 miliona prema zaposlenima, 159 miliona evra su dugovanja koja lanac ima za rentiranje objekata dok su obaveze za socijalno i penziono oko 100 miliona. Iz Marinopoulosa su saopštili da su razlozi loše finansijske sitacije u kompaniji ekonomski problemi u Grčkoj, gde su prihodi smanjeni a operativni troškovi povećani.

Sklavenitis je potvrdio da će koristiti odobrena bankarska sredstva u iznosu od 360 miliona evra i da će upravljati budućom kompanijom. Nakon najnovijih dešavanja, uskoro se očekuje da potvrdni odgovori stignu i iz Narodne Banke Grčke i Piraeus banke. Dogovorom je otklonjena i zabrinutost 12.000 radnika Marinopoulos Grupe da će ostati bez radnih mesta. Kolaps ovog trgovca bi direktno uticao na celo tržište i ekonomsku situaciju u celoj Grčkoj jer ostvaruje promet od 1% BDP-a.

Iz oba lanca poručuju da će izgraditi uspešnu zajedničku kompaniju koja će se nakon restruktuiranja pojaviti na novim tržištima.

Pripremio: Žarko Grozdanić

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum