Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Retail parkovi beleže rast u Evropi i Srbiji

Retail parkovi beleže rast u Evropi i Srbiji

Na evropskom tržištu retail parkovi prave snažnu ekspanziju. Samo tokom 2016. godine očekuje se dodatnih 1,3 miliona kvadrata prodajnog prostora, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na 2015. godinu.

Prema izveštaju Cushman & Wakefield, najveće povećanje beleži se u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Analitičari ocenjuju da će tokom 2017. godine, biti dodato još 1,1 miliona kvadrata za iznajmljivanje, dok je taj broj tokom 2015. godine iznosio 836,000 kvadrata. Po izgradnji novih retail parkova, lidersku poziciju i dalje drži Francuska sa udelom od 54%, zatim Velika Britanija sa 17% i Italija sa 10%. Širom Evrope potrošači pokazuju sve veće interesovanje za lako dostupne retail parkove koji nude veliki izbor i odličan ambijent. Ovakvi centri postaju sve više atraktivni i za maloprodajne lance koji su bili prisutni samo u centralnim gradskim delovima. Retail parkovi postaju atraktivni kako investitorima, tako i zakupcima zbog niskih cena zakupa prodajnog prostora. Potrošače, sa druge strane pored raznovrsne ponude privlače i besplatna parking mesta.

Kada su ostala evropska tržišta u pitanju, najveći pad se beleži u Nemačkoj u kojoj je tokom 2015. godine otvoreno osam retail parkova čija površina prelazi 5.000 kvadrata prodajnog prostora. Prema izveštaju, očekuje se da Nemačka tokom ove i sledeće godine dobije oko sedam retail parkova.

Na srpskom tržištu retail parkovi su izgrađeni u Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Beogradu (Zemun i Zvezdara), Nišu, Čačku, a uskoro se očekuje završetak izgradnje u Borči kao i početak izgradnje u Somboru, Požarevcu i Rakovici. Najveći investitori u Srbiji su izraelski Aviv Arlon, austrijski Immofinanz i domaći Mpc. Tokom 2018. godine očekuje se otvaranje i prvih Supernova retail parkova u Kragujevcu, Zrenjaninu i Nišu.

Pripremio: Žarko Grozdanić

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum