Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Tigar predstavio konsolidovane finansijske rezultate poslovanja za prvu polovinu 2016. godine

Tigar predstavio konsolidovane finansijske rezultate poslovanja za prvu polovinu 2016. godine

Po isteku prve polovine 2016. godine ostvareni rezultati kompanije Tigar A.D. pokazuju znatno poboljšanje, koje je usledilo nakon stabilizacije poslovanja tokom prethodne tri godine.

U prvoj polovini tekuće godine ostvarena realizacija iznosi više od milijardu dinara, što je za 15% više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je prihod od prodaje proizvoda i robe iznosio 889 miliona dinara, dok je u prvoj polovini 2014. godine ostvaren prihod od proizvoda i robe bio 861 milion dinara.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar a.d. Branislava Čurića potvrda o pozicioniranju Tigra u izvozu gumene obuće evidentirana je i u zvaničnoj objavi European Commission, dok najznačajniji pokazatelji poslovanja EBIT i EBITDA i dalje nastavljaju rast u prvom polugođu ove godine.

Prema zvaničnoj objavi European Commission, Srbija, odnosno Tigar AD kao jedini veliki izvoznik u grupaciji gumeno plastična obuća zauzeo je visoko drugo mesto, kao izvoznik gumene obuće u EU, odmah iza proizvođača iz Kine, sa izvozom u vrednosti od preko 4 miliona evra u analiziranom periodu januar-april 2016. Godine. Osnovna smernica poslovne politike Tigra ad i dalje ostaje da je Tigar ad izvozno orjentisana kompanija.

Na konsolidovanom nivou iskazan je poslovni dobitak (EBIT) u periodu januar - jun 2016. godine u iznosu od 50,2 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 7,2 miliona dinara. Poslovni dobitak pre amortizacije (EBITDA) iznosi 131 milion dinara, dok je u istom periodu prethodne godine zabeležen poslovni dobitak pre amortizacije u iznosu od 101 miliona dinara.

Iako je ostvarena značajna EBITDA u ovom periodu, prosečno mesečno ostvarena u iznosu oko 21,8 miliona dinara, napominjem da su obaveze prema bankama i ostalim poveriocima na ime dugova iz perioda pre 2013. godine značajni i mesečno iznose oko 30 miliona dinara. Poslovanje Tigra i dalje opterećuju velike obaveze iz ranijih perioda koje značajno utiču na tekuće poslovanje i likvidnost firme.

Bitno je napomenuti da je u ovom periodu pušten u rad novi objekat fabrike za proizvodnju gumenih smeša površine 1.780 m2, ukupne vrednosti 1,17 milona evra. Tigar je morao i pored jako teške finansijske situacije da investira u ovu suštinski važnu proizvodnu celinu za celu korporaciju.

U delu neto rezultata došlo je do poboljšanja, neto gubitak za prvih šest meseci 2016. godine iznosi 161 milion dinara, dok je u istom periodu prethodne godine neto gubitak iznosio 239 miliona dinara. Poboljšanje u neto rezultatu, rezultat je preduzimanja mera kako na poboljšanju poslovnog rezultata tako i u delu ulaska u Unapred pripremljeni plan reorganizacije kojim su dobijeni povoljniji uslovi vraćanja starih dugova, što je opet rezultiralo niže troškove kamata.

Potrebno je istaći da su zavisna društva: Tigar Poslovni servis, Tigar Ugostiteljstvo, Slobodna zona i Tigar Obezbeđenje generisala neto dobit od 56 miliona dinara za prvu polovinu tekuće godine, dok su svi ostali entiteti koji imaju negativan neto rezultat poboljšali poslovni rezultat u odnosu na isti period prethodne godine.

Tigar nastavlja sa sprovođenjem definisanih ciljeva i u narednom periodu.“

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum