Region: Spar, Billa, Vasilagas, Profi, Lidl i Shop&Go otvorili objekte

Supermarket

Medunardni i regionalni maloprodajni lanci nastavili su snažnu ekspanziju u našem regionu otvaranjem novih i renoviranih objekata različitih formata u Hrvatskoj, Rumuniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Na hrvatskom tržištu, Spar nastavlja sa velikim investicijama. Nakon nedavno otvorenog hipermarketa u Puli, trgovačka kompanija je otvorila i potpuno renovirani Interspar hipermarket u Zagrebu koji se nalazi u sklopu City Center one West koji se prostire na 5.000 kvadrata, saopšteno je iz Spara za Retail Serbia Portal. Vrednost radova iznosi 2 miliona evra. Preureden prema novom konceptu, u ponudi se nalazi 350 razlicitih vrsta zacina, veci izbor na odeljenju zdrave hrane, kao i veliki izbor hleba i peciva u Interspar pekari. Tokom renoviranja, objekat se nije u potpunosti zatvarao što je ostavljalo mogucnost potrošacima da pazare u njemu.

Trgovinski lanac PROFI u vlasništvu poljskog investicionog fonda Enterprise Investors PL nastavlja snažnu ekspanziju na rumunskom tržištu. Kompanija je otvorila pet novih marketa u Rumuniji u kojoj je sada prisutna u 220 mesta širom zemlje i ima najvecu geografsku pokrivenost. Pojedini objekti ovog lanca nalaze se i u mestima uz samu granicu sa Srbijom. U gradu Bakau lanac je otvorio svoj deseti maloprodajni objekat sa površinom od 495 kvadrata, od čega je 269 kvadrata prodajna površina. Opština Pogoanele u okrugu Bazau dobila je novi Profi market koji se prostire na ukupno 375 kvadrata, od čega je 255 kvadrata prodajna površina. Profi je otvorio market i u mestu Krasna Salaj na 390 kvadrata, od cega je 276 kvadrata prodajna površina, kao i u još nekoliko manjih mesta širom zemlje. Investiciona kompanija na matičnom tržištu poseduje i lanac supermarketa Dino i fabriku Kofola. Kako je ranije najavljeno, u narednih godinu dana očekuje se ekspanzija otvaranjem 100 novih Profi marketa u Rumuniji, na kome beleži veliki rast prometa koji iznosi blizu 600 miliona. Pored Rumunije, fond posluje i u Ceškoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Nakon otvaranja nove poslovne centrale, trgovačka grupacija Ahold Delhaize nastavlja sa otvaranjem novih Shop&Go marketa u Rumuniji. Novi objekti se nalaze u Konstanci (1) i Bukureštu (2).

I nemački Lidl nastavlja sa investicijama u Rumuniji, otvaranjem novog supermarketa u Bukureštu. 23. po redu prodavnica ovog lanca u glavnom gradu na 1200 kvadrata donosi novi koncept, više prostora za potrošače ali i zaposlene. Uz supermarket izgrađen je i parking sa 100 mesta.

U Bugarskoj, članica Rewe Grupe, Billa, otvorila je novi supermarket i najavila velike investicije. 106. po redu supermarket nalazi se u gradu Custendil u zapadnom delu zemlje. Billa do sada nije bila prisutna u ovom gradu a iz sedišta kompanije poručuju da je ovo tek početak osvajanja ovog grada i okolnih mesta. U ponudi nove prodavnice posebno se ističe širok spektar roštilja, salata, kuvanih jela, sokova i piva, kao i veliki izbor sveže seckanog voca i pečenog hleba na svakih 30 minuta. Bojko Sačanski, direkor Billa Bugarska je na otvaranju istakao da je veoma zadovoljan što je kompanija prisutna i u ovom bitnom gradu, kao i da veruje da ce kupci ukazati veliko poverenje kompaniji koja je dobila tri zlatne medalje za kvalitet u Bugarskoj. Billa trenutno proslavlja 16. godina rada u Bugarskoj i tim povodom je sve potrošače obradovala velikim akcijskim sniženjima i posebnim ponudama koje ce trajati tri nedelje. Iz kompanije su saopštili da ce se širenje maloprodajne mreže nastaviti otvaranjem objekata u svim delovima zemlje. Billa je trenutno prisutna u 36. gradova Bugarske.

Grčki regionalni trgovac popularan po niskim maržama Vasilagas-3B Markets otvorio je novi maloprodajni objekat na severu zemlje u mestu Agios Athanasios. U novom supermarketu koji se prostire na više stotina kvadrata prodajne površine, ponuđen je veliki izbor domaće i uvozne robe. Trgovačka kompanija posluje sa više od 10 objekata među kojima su i oni koji prelaze više hiljada kvadrata.

Pripremio: Žarko Grozdanić