Šabac: Zatvoren Dis, otvoren Gomex, stiže Lidl...

Supermarket

Tempo, Roda, Idea, Aman Plus, Vum (DTL), Gomex, Maxi, samo su neki od prisutnih maloprodajnih lanaca u Šapcu. Na trgovačkoj karti ovog grada više nema domaćeg trgovca Dis-a, koji je nedavno zatvorio hipermarket. 

Oštra konkurencija u gradu koji sa okolinom broji više od 100.000 stanovnika izbacila je sa tržišta domaći Dis. I pored dobrog pozicioniranja u ostalim delovima Srbije, lanac nije izdržao jaku konkurenciju sa objektom u koji je investirao više miliona evra. Dis nastavlja ekspanziju u centralnoj Srbiji, Vojvodini i Beogradu u kome je pre nekoliko dana otvorio novi objekat u Borči. Do sada su u ovom prigradskom beogradskom naselju bili prisutni Roda, Maxi i Aman, a da prostora za širenjem ima, govorila je i slika sa otvaranja Dis marketa u kome se u redovima na kasama čekalo i više od pola sata.

Da je tržište Šapca za domaće lance i dalje zanimljivo, govori i nedavna vest da je trgovac Gomex otvorio svoj najveći maloprodajni objekat u svom sistemu baš u ovom gradu. Vlasnik i direktor kompanije Gomex, Goran Kovačević, je na otvaranju izjavio da će im Lidl biti prvi komšija i da pored toga što je u pitanju velika trgovačka kompanija, da će Gomex ponudom i cenovnom politikom privući veliki broj potrošača. U Šapcu posluje Roda sa velikim megamarketom, Idea sa dva supermarketa, Tempo centar u sklopu Capitol Retail Parka, Maxi supermarketi kao i bivši objekat Interexa, današnji Aman Plus. Šabački trgovac Vum, članica DTL-a i dalje igra bitnu ulogu u gradu kao i u okolnim mestima sa više desetina marketa.

Nemačka kompanija Lidl završava izgradnju objekta u Šapcu na placu koji je platila 100 miliona dinara. Da li će dolazak Lidl-a u ovaj grad primorati da se neko od konkurenata povuče ili će poslovnom politikom zadržati kupce, ostaje da se vidi kada se u ovom gradu ali i širom zemlje otvore prvi objekti ovog lanca koji trenutno broji 10.000 filijala širom Evrope.

Pripremio: Žarko Grozdanić