Samo na Retail Serbia: Analiza trgovinskih lanaca u Mađarskoj

Tesco ulaz

Svi trgovinski lanci koji posluju na mađarskom tržištu tokom ove godine beleže rast prometa i ostvarenu dobit. Izuzetak je napravio samo trgovac Paloc koji je sa svojih 100 marketa i kao jedan od najvećih partnera grupacije CBA proglasio bankrot nakon višegodisnjeg lošeg poslovanja.

Nemački diskonter Aldi planira da tokom decembra otvori čak četiri nova maloprodajna objekta, od kojih će se jedan nalaziti u neposrednoj blizini Tesco hipermarketa u Budimpešti. Kako smo ranije najavili, Aldi planira da u narednih nekoliko godina napravi snažnu ekspanziju u Mađarskoj otvaranjem više od 150 marketa na novim lokacijama. Aldi sa najavljivanjem četiri objekta i sa već otvorenih dvanaest zauzima prvo mesto sa širenjem maloprodajne mreže. Član Rewe Grupe, Penny, nedavno je otpočeo izgradnju novog logističkog centra u koji će investirati 7,7 milijardi forinti. Trgovac tekuću godinu završava sa 207 marketa u svom sistemu, među kojima su i objekti sa novim konceptom kojima Penny posvećuje izuzetnu pažnju. Fokus je stavljen i na veću ponudu proizvoda lokalnih proizvođača. Nemački Lidl je tokom ove godine otvorio 17 renoviranih i jedan novi market. Lidl u Mađarskoj poseduje 165 marketa, dok su svi renovirani urađeni sa novim konceptom koji će od početka poslovanja biti prisutan i na srpskom tržištu.

Spar Austria koji posluje na mađarskom tržištu više puta tokom ove godine je saopštio da planira da i dalje investira u širenje i modernizaciju postojeće maloprodajne mreže. Trgovačka kompanija je tokom ove godine otvorila četiri nove i 26 modernizovanih prodavnica. Poslednji u nizu otvorenih objekata je renovirani Interspar hipermarket u Budimpešti i novi supermarketi takođe u glavnom gradu Mađarske.
Francuski trgovac Auchan (Ošan) od 10.novembra posluje i kroz online prodavnicu kojoj je posvetio veliku pažnju. Britanski trgovinski lanac Tesco, od aprila tekuće godine uvodi non stop radno vreme u nekoliko hipermarketa. I pored povećanja zarada svojim radnicima, kompanija se već duži period u Mađarskoj bori sa nedostatkom radne snage. Ipak, britanski lanac najavio je da će nastaviti da investira na tržište Mađarske na kome ima jaku konkurenciju. Tesco je bio prinuđen da u 2016. godini zatvori jednu filijalu u Budimpešti.

I pored toga što je Paloc kao jedan od najvećih partnera CBA proglasio bankrot, trgovačka grupacija kao najbrojnija u Mađarskoj nastavila je svoje poslovanje i u saradnji sa partnerima otvorila veliki broj marketa širom zemlje. CBA je u ovoj godini najviše investirao u svoje marketing kampanje koje su dale pozitivne rezultate.