Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Ikea želi da otvori pet trgovačkih centara u Srbiji

Ikea želi da otvori pet trgovačkih centara u Srbiji

Švedski proizvođač nameštaja „Ikea” spreman je da investira između 875 miliona i milijardu evra u izgradnju svojih prodajnih i proizvodnih centara u Srbiji, kao i da zaposli 9.250 ljudi, preneo je premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću predsednik borda direktora „Ikee” Mik El Ohlson.
„Ikea” je zainteresovana, kako saznaje „Blic”, za dve lokacije u Beogradu i po jednu u regionalnim centrima u Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Kao uslov za dolazak, od Vlade Srbije zatraženo je da obezbedi 35 do 45 hektara po lokaciji, i to besplatno ili po niskim cenama. Samo na području Beograda „Ikeu” zanimaju lokacije u Zemun Polju, zatim u blizini petlje i obilaznice kod Bubanj potoka. Pored ove dve lokacije, stručnjaci „Ikee”, zainteresovani sa i za lokaciju na Smederevskom putu, takođe zbog buduće dobre saobraćajne infrastrukture.
Od Vlade Srbije se takođe traži da obezbedi komercijalne i građevinske dozvole u najkraćem mogućem roku i pruža podršku u poslovanju kroz poreske olakšice, dodeljivanja statusa uvoznika od poverenja i izjednačavanja njihovih i naših standarda i zakona.

IKEA tržni centri u Srbiji
Grad
godina
investicija (mil. evra)
broj radnika
 Beograd 2011 150-180 1500
 Novi Sad
 2012 100-130 1500
 Niš 2013 150-180 1500
 Čačak 2014 100-130 1500
 Beograd 2 2015 150-180 1500

Osim navedenih zahteva, precizno su izneti i detalji poput tih, da pomenute lokacije budu pored autoputa. Zatim da budu dobro povezani sa centrom gradova, kao i da je dobro organizovan gradski saobraćaj sa mrežom linija. Na listi zahteva švedskog industrijskog giganta je i uslov da lokalne vlasti obezbede potpunu komunalnu mrežu i kvalitetnu snabdevenost energijom… „Ikea”, s druge strane, nudi investiranje u prodajne centre od 225 do 250 miliona evra i zapošljavanje 1.250 ljudi na tim poslovima. Osim prodajnih centara, ona je spremna da investira u proizvodnju svojih proizvoda u našoj zemlji od 650 do 800 miliona evra i na tim poslovima zaposli 7.500 ljudi, ali i da angažuje 500 do 600 spoljnih dobavljača. Samo na teritoriji Beograda investirala bi oko 650 miliona evra i zaposlila najmanje 600 ljudi. Prvi objekat koji bi trebalo da bude otvoren u Beogradu, u koji će ukoliko dođe do dogovora biti uloženo od 45 do 50 miliona evra, površine 35.000 metara kvadratnih, trebalo bi da se završi do 2011. godine i zaposli 250 radnika.

Izvor: Blic

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum