Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Kriza "pojela" hipermarkete u Srbiji

Kriza "pojela" hipermarkete u Srbiji

Srpsko tržište već nekoliko godina nije dobilo nove hipermarkete, dok se u već postojećim, smanjila kvadratura i prodajni prostor je podelilo više trgovaca.

Glavni krivac za nestanak hipermarketa je veliki pad kupovne moći potrošača koji su se okrenuli malim kupovinama u lokalnim marketima. Pojedini centri su zatvoreni, poput subotičkog METRO-a koji se prostirao na 10.000 kvadratnih metara i šabačkog DIS-a.

Slična situacija je i u ostalim gradvima širom Srbije. Iako su spadali u manje hipermarkete, nekadašnji INTEREX objekti, danas AMAN Plus dobili su veliki broj zakupaca, dok je površina marketa smanjena. Od preuzimanja Hiper Corta najvećeg hipermarketa u Srbiji koji se nalazi u Šoping centru Zmaj, trgovački lanac DIS, smanjio je kvadraturu svog najvećeg maloprodajnog objekta u svom sistemu.

Najveći trgovac u Srbiji, Ahold Delhaize, već duži vremenski period nije otvarao nove TEMPO centre, a pojedini, kao što su TEMPO Ada i TEMPO Kraljevo dobili su prodavce nameštaja. Na mestu jednog od prvog hipermarketa u Beogradu, Idea Extra, danas se nalazi Extra centar sa velikim broj brendova. Roda hipermarketi uglavnom nisu smanjivali svoju prodajnu površinu, dok je veliki broj lokala u sklopu Roda centara zatvoren. Veliki objekti grčkog Veropoulosa i domaćeg Univerexporta nisu smanjivali prodajnu površinu, dok je u dva Super Vera površina povećana dolaskom brenda JUMBO. Ostali trgovinski lanci koji posluju kod nas, Gomex, PerSu, SP marketi i Aroma marketi ne poseduju objekte velikog formata.

Za sada nema najava da će neko od trgovaca graditi hipermarkete, a ekspanzija se nastavlja sa otvaranjem novih Shop&Go, Maxi, Idea, Aroma, PerSu, Gomex i Aman marketa i supermarketa.

Situacija u zemljama u okruženju je nešto bolja. Bukurešt je za samo nekoliko meseci dobio više Carrefour hipermarketa, Sofija je dobila nove Pikadili i Fantastiko hipermarkete, dok je u Mađarskoj otvoren veliki broj Interspar i Tesco hipermarketa. Grčka je i pored velike krize, dobila velike Masoutis, METRO i AB Vassilopoulos objekte, dok su u susednoj Bosni otvoreni novi ROBOT, Bingo, NAMEX i Tropic hipermarketi.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum