IKEA robna kuća od 17. juna, posao za 300. radnika

Ikea Švedska

IKEA će pored robne kuće u Beogradu, uskoro otvoriti i novu, drugu po redu u Budimpešti i treću u Mađarskoj.

Kako je najavljeno, nova robna kuća u Budimpešti u koju je investirano 17 milijardi forinti biće otvorena 17. juna. Druga po redu IKEA robna kuća u Budimpešti nalazi se u okrugu Šorokšar u kome se već nalaze prodajni centri velikih trgovačkih grupa, među kojima su prehrambeni trgovački lanci, prodajni centri sportske opreme, DIY trgovci i drugi. Objekat se prostire na 34.000 kvadrata i zaposliće 300 novih radnika. IKEA je najveći prodavac nameštaja u svetu koji posluje sa 340 robnih kuća u 28 zemalja. 

Kada je u pitanju IKEA Mađarska, kompanija je na tom tržištu zabeležila rast zaključno sa avgustom 2016. godine od 15% i ukupna prodaja je iznosila 54 milijarde forinti. Na globalnom nivou, Švedska kompanija je ostvarila prodaju od 34,2 milijardi evra, što predstavlja rast od 7,1%. IKEA je u protekloj fiskalnoj godini prihodovala 4,2 milijardi, što je rast od 19,6%. 

Izgradnja prve robne kuće u Srbiji koja će se nalaziti u blizini Beograda ulazi u završnu fazu i kako je ranije najavljeno, otvaranje je planirano na leto tekuće godine.