Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Uvođenje fiskalnih računa za nove delatnosti

Uvođenje fiskalnih računa za nove delatnosti

Uredbom Vlade Srbije, na predlog Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i usluga, proširen je broj delatnosti obuhvaćenih obaveznom fiskalizacijom, a njena primena će otpočeti u različitim vremenskim periodima.
Prvi na udaru uredbe su putničke agencije i sektor zdravstvene zaštite stanovništva koji će 1. juna 2009. godine imati obavezu da evidentiraju promet preko fiskalne kase, a od 1. januara 2010. godine i taksi prevoz.

Na taj način se povećava broj delatnosti kod kojih je moguća sveobuhvatna i efikasna kontrola ostvarenog prometa i naplate poreza i jača finansijska disciplina, ocenio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević za Tanjug.

On je istakao da je završetak fiskalizacije jedan od prioriteta, budući da je to najefikasniji način borbe protiv "sive" ekonomije i stvaranja uslova za ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve učesnike.

Fiskalizacijom su obuhvaćeni i poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja.

Fiskalni sistem će od 1. marta 2010. godine obuhvatiti i advokatske poslove i sistem obrazovanja, tako da će fiskalne račune izdavati i osnovne, srednje, više i visoke obrazovne ustanove.

Ministar Milosavljević je podsetio da je od uvođenja fiskalnih kasa u Srbiji prošlo nekoliko godina i da više ne postoje razlozi zbog kojih su pojedine delatnosti bile izuzete, ali da se se u pripremi uredbe vodilo računa o specifičnostima različitih delatnosti, kapacitetima proizvodjača i servisera fiskalnih kasa i inspektora Poreske uprave, navedeno je u saopštenju Ministarstva trgovine i usluga za Tanjug.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum