Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Članice evro zone u maju zabeležile trgovinski suficit

Članice evro zone u maju zabeležile trgovinski suficit

Članice evro zone su u maju zabeležile trgovinski suficit, zahvaljujući tome što je uvoz smanjen u većoj meri nego izvoz, usled slabljenja domaće tražnje.
Podaci statističke službe Evropske unije, Eurostat, su pokazali da je sezonski neprilagođeni trgovinski suficit u 16 članica EU koje koriste evro iznosio u maju 1,9 milijardi evra, u poređenju sa deficitom od 3,8 milijardi evra godinu dana ranije i suficitom u aprilu od 2,7 milijardi evra.

Majski izvoz je potonuo 24 odsto na godišnjem nivou, ali je uvoz istovremeno još više smanjen - za 27 odsto, što je novi dokaz o slaboj domaćoj i inostranoj tražnji usled globalnog ekonomskog slabljenja. Suficit je u maju iznosio 800 miliona evra. Posle viška od 700 miliona evra u aprilu, to je poboljšanje u odnosu na veliki deficit u januaru, februaru i martu.

Uvoz članica zone evra je, ipak, sezonski prilagođeno, smanjen u maju 2,8 odsto na mesečnom nivou, dok je izvoz istovremeno opao 2,7 odsto.

Industrijska proizvodnja u zoni evra je u maju povećana 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je bio prvi rast od avgusta 2008. i znak da je najgora resecija u Evropi od Drugog svetskog rata počela da jenjava.

Izvor: B92

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum