Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Srbija uskoro na listi za izvoz i tranzit mleka u EU

Srbija uskoro na listi za izvoz i tranzit mleka u EU

Srbija će biti stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz mleka i mlečnih proizvoda na tržište Evropske unije (EU), ali i tranzit tih proizvoda kroz zemlje EU na druga tržišta, izjavio je danas ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. Dogovor je postignut prošle sedmice u Briselu u razgovoru delegacije srpskog ministarstva sa stručnjacima Komisije EU za zdravlje, veterinu, bezbednost hrane i zaštitu bilja, a u naredne dve do tri nedelje očekuje se da ta odluka bude objavljejna i u službenom glasniku EU, rekao je on na konferenciji za novinare. To je revolucionarna odluka za srpsku poljoprivredu, jer posle dugog niza godina, sektor mlekarstva dobija prostor da se ranopravno nosi sa velikim konkurentima na tržištu EU, ali i drugih zemalja koje su nama bitne kao tržista, istakao je Milosavljević.


Na sastanku sa predstavnicima EU razgovarano je i o davanju proizvođačima iz Srbije odobrenja za izvoz živih životinja na tržište Unije, rekao je on i dodao da se dozvola očekuje u naredna dva do tri meseca.
Prema njegovim rečima, to bi omogućilo da se dobijena kvota za izvoz junećeg mesa na tržište EU lakše ostvari.

Milosavljević je kazao da je na sastanku Srbiji ponuđeno da učestvuje i u regionalnom projektu za iskorenjivanje svinjske kuge i besnila, što je bitno za zemlju koja godinama unazad ima problema sa viškom svinjskog mesa.
Direktor Uprave za veterinu Miroslav Marinković dodao je da je na sastanku sa predstavnicima EU srpska delegacija zatražila mogućnost da u nekoliko narednih nedelja kandiduje i objekte iz kojih će se izvoziti mleko i mlečni proizvodi.
Razgovarano je, kako je kazao, i o stavljanju živinskog mesa iz Srbije na režim slobodnog izvoza, za šta je takođe dobijena saglasnost za kandidovanje.
Povlačenje Srbije sa liste zemalja kojima je zabranjen izvoz živih životinja zbog bolesti "plavog jezika", kako je ocenio, omogućiće mnogo bolji plasman genetskog materijala u zemlje regiona, gde Srbija važi za lidera u toj oblasti, posebno po pitanju priplodnih junica. Prema njegovom mišljenju, priključivanje projektu bi omogućilo i izvoz živih svinja.

Ministar poljoprivrede je ocenio da će dogovori sa Briselom predstavljati pritisak na smanjenje cena i novi stimulans za obnavljanje poljoprivredne proizvodnje, regionalno liderstvo u proizvodnji hrane, ali i mogućnost da se igra mnogo značajanija uloga na tržištu EU, odnosno da Srbija bude mnogo atraktivnija za ozbiljnije investicije u agraru.

Izvor: Beta

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum