Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Vlada Srbije ovlastila Velimira Ilića da potpiše sporazum sa Rusijom

Vlada Srbije ovlastila Velimira Ilića da potpiše sporazum sa Rusijom

Vlada Srbije ovlastila je danas ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da 25. januara u Moskvi potpiše Sporazum o saradnji u oblasti energetike sa Vladom Ruske federacije. Na sednici je Vlada Srbije usvojila tekst Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede. Na osnovu Sporazuma, pristupiće se razgovorima o zaključivanju ugovora između Javnog preduzeća "Srbijagas" i "Gazprom eksporta" o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i ugovora između Vlade Srbije i "Gazprom njefta" o prodaji i razvoju "Naftne industrije Srbije" a.d. Novi Sad.


Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Ilića da, u ime Vlade, potpiše ovaj sporazum, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade.
Ilić je izjavio danas Tanjugu da će u Moskvi, 25. januara ove godine, u ime Vlade Srbije, potpisati Sporazum o saradnji u oblasti energetike sa Vladom Ruske Federacije.

Sporazum predviđa magistralni gasovod kroz Srbiju

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je danas da je najavljeno usvajanje Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede "dobra stvar za Srbiju i za Rusiju, ali pre svega za bilateralne odnose dve zemlje". Aleksejev je novinarima u Međunarodnom pres centru Tanjuga potvrdio da Sporazum predviđa izgradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije i izgradnju skladišta gasa u Banatskom dvoru. Ruski ambasador nije precizirao detalje u vezi konkretno ponuđene cene za kapital Naftne industrije Srbije (NIS), ali je istakao da su "predviđena velika ulaganja u modernizaciju NIS-a".

On je dodao da su neka pitanja ostala otvorena, poput onog da li će gasovod prolaziti kroz Republiku Srpsku, i da se ta pitanja razmatraju na nivou eksperata. Aleksejev je rekao da će, zahvaljujući ovom sporazumu, i politički uticaj Srbije biti veći u regionu i dodao da očekuje da će on u najskorijoj budućnosti i da se potpiše. Ruski ambasador nije želeo da komentariše izjave nekih ekonomskih analitičara da je direktna prodaja NISA-a jedan od najlošijih modela prodaje, istakavši da "nije siguran da su analitičari u pravu". "Nisam siguran da je reč o kupovini NIS-a ispod cene i izbegavanju tendera. To je želja da se obezbedi energetska sigurnost, jer svaki napredak i ekonomski razvoj nije moguć bez energije", poručio je Aleksejev.
Na pitanje da li će ishod drugog kruga predsedničkih izbora 3. februara uticati na aranžman s "Gaspromom", Aleksejev je odgovorio da je "siguran da predsednički izbori neće uticati na ovaj sporazum". "Želeo bih da naši ekonomski odnosi budu zaštićeni od političkih talasa", dodao je ambasador.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum