Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti U Srbiji opada prodaja slatkiša

U Srbiji opada prodaja slatkiša

Kako je rečeno u Privrednoj komori Srbije, prodaja slatkiša proizvednih u Srbiji manja je za 10 odsto ili za 6.700 tona u prvih šest meseci ove, a u odnosu na isti period lani, a pad je zabeležen i na domaćem i na inostranom tržištu.

Glavni uzrok pada prodaje je značajno smanjenje potrošnje konditorskih proizvoda u Srbiji za 13,2 odsto, zbog slabljenja kupovne moći stanovništva, dodato je iz PKS. Za prvih šest meseci 2011. godine prodaja slatkiša iz Srbije na domaćem tržištu opala je za gotovo 12 odsto, a na inostranim za oko 6 odsto.

U tom periodu, u Srbiji je proizvedeno 64.600 tona slatkiša, od čega je 41.700 tona ili 68,8 odsto plasirano na domaće tržište dok je oko 19.000 tona ili 31,2 odsto izvezeno. Vrednost izvoza slatkiša u prvom polugodištu je iznosila oko 64 miliona dolara, od čega se najviše proda na tržištima zemalja CEFTA regiona-86,4 odsto, dok se u EU izveze osam odsto konditorskih proizvoda ili nešto više od pet miliona dolara.

Najveće izvozno tržište je Bosna i Hercegovina, gde se plasira 44 odsto ukupne vrijednosti izvoza, a slijede Crna Gora, Makedonija i Hrvatska. Od zemalja EU značajniji izvoz slatkiša iz Srbije, čija vrijednost prelazi milion dolara, registruje se u Sloveniji i Mađarskoj.

U PKS ističu da je domaća konditorska industrija već duže vrijeme suočena sa problemom održavanja konkurentnosti zbog visokog nivoa liberalizacije uvoza i skupih osnovnih domaćih sirovina, kao što su šećer, mlijeko u prahu, specifične biljne masti.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum