Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Kreditni rejting Agrokora ipak nepromenjen

Kreditni rejting Agrokora ipak nepromenjen

Mudiz (Moody's), agencija za dodelu kreditnog rejtinga, promenila je poslovne izglede najveće hrvatske kompanije, Agrokora, pa je ocena "pozitivno" izmenjena na "stabilno". Kreditni rejting je ostao nepromenjen, i dalje je B2.

Prema izveštaju Tanije Savkin, analitičarke koja je za Mudiz radila procenu Agrokora, promena je rezultat činjenice da se kompanijin manevarski prostor u aranžmanu s bankama nije popravio, kao što je to Mudiz očekivao kada je u decembru 2010. godine postavio ocenu "pozitivno". Ona napominje kako ocena "stabilno" znači da očekuju da će "Agrokorovo" finansijsko stanje ostati zdravo uprkos otežanim privrednim uslovima.

"Obaveze se smatraju špekulativnim i predmet su visokog kreditnog rizika", navedeno je u klasifikaciji tog kreditnog rejtinga. Na skali prema sigurnosti, ta se ocena nalazi na šestom od devet mesta. U objašnjenju podrške kreditnom rejtingu Agrokora, agencija navodi kako koncern sa sedištem u Zagrebu ima lidersku poziciju u maloprodaji u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a isto tako i snažan portfelj brendova povezanih vertikalno integrisanim poslovnim modelom. U prvih šest meseci Agrokor je zabeležio 8,3% rast prodaje.
Unutar Agrokorovog koncerna, kojem su primarne delatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića kao i maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneza - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje - najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum. Ova kompanija i dalje najavljuje pokušaje ulaska u slovenački Merkator.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum