Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer govorili su na konferenciji „Zaštita potrošača u Srbiji: Kako je poboljšati“.

Konferenciju je organizovao tim projekta Evropske unije „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine Republike Srbije kojom se i obeležio početak sprovođenja aktivnosti projekta.

Tom prilikom ministar Petrović je rekao: “Primenjujući Zakon o zaštiti potrošača, resorno Ministarstvo je pokrenulo proceruru za formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača koje bi trebalo da objedini predstavnike države, asocijacije potrošača i trgovaca odnosno poslovnog sveta. Najvažniji zadatak saveta biće da u jednom razumnom roku da tekst solidne i dobre Strategije zaštite potrošača, kao i da vrlo jasno definiše ciljeve i vreme u kome bi oni trebali da budu ostvareni.“

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović  o Nacionalnom savetu za zaštitu potrošača

Ministar Petrović je rekao da će to biti forum gde će na legitiman i dobar, otvoren način moći da se raspravi sve što je bitno u vezi sa tom oblašću i naglasio da je zaštita potrošača važna jer utvrđuje sistem pravila i konstituiše sistem koji štiti one koji su slabiji, zbog svoje ekonomske moći ili zbog toga što nemaju dovoljno informacija.

„Srbija je pokazala i pokazuje danas svoju potpuno jasnu nameru da svoj sveukupni privredni sistem i institucije prilagodi sa sistemima koji predstavljaju vrh dostignuća civilizacije“, zaključio je Petrović i dodao da Srbija zbog toga i želi da uđe u EU.

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je naglasio da je Srbija uložila ogromne napore kako bi u toku protekle godine uskladila svoje zakonske propise sa čak 15 direktiva EU u oblasti zaštite potrošača: “Srbija je ostvarila značajan napredak u dostizanju standarda EU u oblasti zaštite potrošača. EU veruje da je dalje jačanje zaštite potrošača neophodno a zahvaljujući Vladi Republike Srbije i drugim relevantnim institucijama koji su ovu potrebu prepoznali, ovaj proces je i moguć”.

Vođa projektnog tima i glavni ekspert za pravna pitanja, Tijeri Burgoanji, naveo je da će se aktivnosti pre svega odnositi na unapređenje postojećeg zakonodavstva u toj oblasti, poboljšanje koordinacije između relevantnih instutucaija i organizacija, kao i podizanje svesti o potrošačkim pravima.

Projekat „Jačanja zaštite potrošača u Srbiji“ trajaće dve i po godine, do februara 2014. godine , a njegova vrednost iznosi 2,5 miliona evra.

 

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum