Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Marže snižene samo delimično

Marže snižene samo delimično

Tržišna inspekcija je od danas u kontroli, a trgovci su počeli da uklapaju marže u 10 procenata za životne namirnice nabavljene u ovoj godini.

Već se primenjuje vladina uredba o ograničavanju marži na juneće i svinjsko meso dok bi cena ulja, šećera, brašna, mleka i ribe - proizvoda koje su trgovine imale na zalihama, trebalo da bude nivelisana do kraja sedmice kaže republički tržišni inspektor Svetlana Stanojević.

Prema njenim rečima, verovatno su i praznici uticali na to da trgovci nisu stigli da uklope marže u 10 posto za svu robu, koja se kontroliše..U većim radnjama Srbije u utorak se, tako, kilogram šećera i dalje prodavao po ceni od 94 do 100 dinara, dok je u malim radnjama koštao i 110 dinara.

Uz smanjenje marže, kilogram šećera bi trebao da košta oko 88 dinara. Ni cena brašna nije pala, kilogram je od 50 do 62 dinara.

Litar ulja u utorak se prodavao po ceni od 122 do 145 dinara, iako bi maksimalno trebalo da košta 120 dinara. Za dugotrajno mleko i dalje je neophodno izdvojiti od 84 do 92 dinara, a za jogurt od 85 do 99 dinara.

Poljoprivredni stručnjaci pozitivne efekte na tržištu očekuju veoma brzo. "Efekti Uredbe trebalo bi da budu vidljivi u prvoj polovini ovog meseca" , kaže direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede dr Drago Cvijanović i dodaje da očekuje da će trgovci izvršiti popis i primeniti odluku.

Za nesprovođenje uredbe predviđena je i novčana kazna od 200.000 do dva miliona dinara za pravno lice, a može biti izrečena i mera zabrane vršenja odredjene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Za odgovorno lice u firmi predviđene su novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara, a može biti izrečena i zaštitna mera zabrane vršenja odredjenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

 

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum