Retail Serbia

Trgovina u Srbiji

Vi ste ovde: Home Vesti Od Nove Godine u prodavnicama biorazgradive kese umesto plastičnih

Od Nove Godine u prodavnicama biorazgradive kese umesto plastičnih

Osim što ih više neće biti u trgovinama, njihova proizvodnja biće dodatno oporezovana.
Proizvođači kesa će dobijati stimulans od sedam hiljada dinara,ali će morati svoje proizvode prvo da šalju u laboratoriju na ispitivanje porekla.
Prema uredbi Ministarstva životne sredine, od sada da bi uopšte dospele na tržište sve plastične kese prvo moraju da prođu test u laboratoriji na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.
Svi proizvođači moraju dobiti sertifikat da su njihove plastične kese birazgradive, odnosno da su neškodljive za čoveka i njegovu okolinu.
Vera Lazić iz laboratorije na Tehnološkom fakultetu kaže da kada im proizvodjači donesu ili dostave  kese na analizu, prvo će se odrediti neka svojstva tih kesa.Prosto će analize pokazati da li su se neki spektri promenili i da li su nastali neki razgradni elementi.

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da će inspekcije redovno vršiti kontrolu proizvođača. Tako će se tona plastičnih kesa taksirati sa 20 hiljada dinara, dok će se s druge strane proizvodnja biorazgradivih stimulisati.

Ipak, ovo ne znači kraj za proizvođače plastičnih kesa, jer je prema rečima profsorke Lazić moguće na već postojećoj opremi praviti i biorazgradive kese.

"Na istoj procesnoj opremi se proizvode kese tregerice razgradive i one obične, koje nisu razgradive. Oni kupe aditiv dodaju u taj granulat koji redovno na procesnoj opremi koriste iz granulata, proizvode određene kese i na istoj procesnoj opermi oni proizvode kese koja je biorazgradiva", kaže profesorka Vera Lazić.

Pogledajte još

  • Korisne informacije

  • Šta je Retail Serbia?

  • Registrujte se!

Retail Serbia logoRetail Serbia prenosi vesti iz trgovinskog i logističkog sektora. Retail Serbia ima detaljan direktorijum trgovinskih i logističkih kompanija kao i kompanija koje pružaju usluge ovim industrijama sa opisima delatnosti, kontaktima, slikama i svim drugim neophodnim podacima. Retail Serbia ima katalog opreme za trgovce i logističare. Retail Serbia ima forum u kome možete diskutovati najnovije vesti, aktuelne teme, postaviti pitanje kolegama iz branše ili kao krajni potrošač preneti Vaše iskustvo iz kupovine. Retail Serbia je autor Retail magazina. I još mnogo toga... Istražite portal i vratite se ponovo.


ZajednicaRegistrovanjem na Retail Serbia Portalu dobijate mnoge prednosti poput mogućnosti prijavljivanja Vaše kompanije u Retail direktorijum, kao i učestvovanja u diskusijama i pristupu sadržajima namenjenim pre svega registrovanim korisnicima.

Ukoliko se odlučite za tu opciju možete dobiti i besplatnu elektronsku kopiju nekih od prethodnih brojeva Retail magazina.

magazin-logo
Posetite naš drugi sajt, Retail magazin, na kome možete pronaći sva izdanja našeg magazina u elektronskom obliku kao i kataloge i promocije trgovinskih lanaca u Srbiji.

Povežimo se :)

Pratite nas

Vesti | Kompanije | Forum