Imlek dobio izvoznu dozvolu za sir u Rusiju

Imlek pivnički sir

Kompanija Imlek je dobila izvoznu dozvolu i uskoro će početi izvoz sira u Rusiju, saopšteno je iz te kompanije, uz očekivanje da će premije za mleko ostati na dosadašnjem nivou.

Kako se navodi u saopštenju, Imlek će na rusko tržište izvoziti oko 300 tona belog sira mesečno, što je duplo veća količina od one koje se plasira na tržište Srbije u istom periodu, a pun kapacitet izvoza u biće ostvaren nakon dva do tri meseca, kada se i tamošnji potrošači naviknu na Imlekov sir, prenosi Beta.

Iz Imleka ističu da se izvoz u Rusiju neće negativno odraziti na količine koje kompanija plasira na domaće tržište, jer je namera da se kroz izvoz i pozicioniranje na ruskom tržištu trajno podignu količine sirovog mleka koje se proizvedu u Srbiji.

Kompanija Imlek upozorava da bi pozitivne tendencije u izvozu mogle da budu ugrožene eventualnom odlukom Vlade Srbije o smanjenju premije za mleko.

Takva odluka učinila bi nemogućim izvoz u Rusiju, ali bi ugrozila i domaće tržište. Upravo iz tog razloga, Imlek očekuje da premije za mleko ostanu na istom nivou kao sada, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS