Broj beskontaktnih transakcija prešao 1 milijardu

Bezkontaktne kartice

Evropljani se radije odlučuju za beskontaktnu tehnologiju prilikom plaćanja, a ukupan broj obrađenih MasterCard i Maestro beskontaktnih transakcija je prešao jednu milijardu u 2015. godini, što je povećanje od 150% u odnosu na 2014. godinu.

U Evropi je u proseku 13% svih plaćanja u radnjama u četvrtom kvartalu 2015. godine koje se obrađuju putem MasterCard mreže bilo beskontaktno.

Novi podaci otkrivaju da se broj beskontaktnih transakcija obavljenih karticama, mobilnim telefonima i drugim uređajima povećao za 121%, a da je ukupna potrošnja obavljena beskontaktnim MasterCard i Maestro karticama porasla za 183% u toku jedne godine. Ovi podaci takođe pokazuju i da se broj beskontaktnih kartica i uređaja izdatih potrošačima povećao za 50% u 2015. godini.

Ovi rezultati su veoma indikativni i ukazuju na širenje pozitivnog stava potrošača prema beskontaktnom plaćanju, koje nudi brzinu i praktičnost i poboljšava celokupno iskustvo kupovine.

Međutim, ovo nisu jedini faktori koji utiču na ovaj trend. Beskontaktna plaćanja predstavljaju sigurniju alternativu kešu, pružajući korisnicima dodatnu pogodnost- najsavremeniju višeslojnu zaštitu. Porast korišćenja prate i poznavanje tehnologije i pouzdanje- više od dve trećine potrošača sada veruje da je beskontaktna tehnologija podjednako sigurna ili sigurnija od tradicionalnih načina plaćanja.

Samo u Evropi već postoji 10 zemalja u kojima je u opticaju po više od pet miliona beskontaktnih kartica ili uređaja. One su prihvaćene u 74 države širom sveta, uključujući i Estoniju i Island, koje su nedavno pridodate na beskontaktnu mapu Evrope.

Trgovci takođe slede ovaj trend, a u 2015. je došlo do impresivnog rasta od 72% u broju trgovačkih lokacija koje prihvataju beskontaktno plaćanje. Zapravo, kompanija MasterCard procenjuje da se MasterCard ili Maestro beskontaktne kartice sada mogu koristiti na preko 4 miliona trgovačkih lokacija širom sveta.

Havijer Perez, predsednik kompanije MasterCard Europe, rekao je: „Zaista je ohrabrujuć porast korišćenja i prihvaćenosti beskontaktne tehnologije, a ne treba zaboraviti ni na priliku za trgovce koje taj porast otvara u pogledu korišćenja ovog trenda. Ovo novo istraživanje otkriva da u Evropi oko 48% svakodnevnih kupovina je u iznosu manjem od 25 evra, što znači da su ispod limita za beskontaktna plaćanja u pokretu, to jest za plaćanje bez unošenja PIN koda. U Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj limit je veći za 55% odnosno 59%. Međutim, kako se veliki brojtransakcija uklapa u limit za beskontaktna plaćanja u pokretu, a potrošači pokazuju da su otvoreni za korišćenje ove tehnologije, trgovci se nalaze u idealnoj situaciji da krenu u akciju i uberu benefite ovog trenda.“

Izdavaoci kartica takođe imaju prednosti od ovog trenda u oblasti beskontaktnih plaćanja. Analiza podataka kompanije MasterCard pokazuje da su beskontaktna funkcionalnost i dodatne pogodnosti one karakteristike kartica zbog kojih se potrošači prvo za njih odlučuju, čime se stimuliše veća potrošnja. Porast potrošnje nije vezan samo za beskontaktne transakcije, već je uočen u ukupnoj potrošnji.

Džordž Sajmon, predsednik divizije za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji MasterCard, zaključuje: „Sa beskontakntom tehnologijom, potrošači mogu da uživaju u brzom, sigurnom i pametnom načinu za plaćanje prilikom svakodnevne kupovine preko bilo koje MasterCard ili Maestro kartice. Evropljani prihvataju ovu mogućnost, plaćajući beskontaktno više nego ikada ranije, što sa druge strane pomaže da se uvećaju prihodi kako trgovaca, tako i izdavalaca kartica. Širom Centralne i Istočne Evrope postoje jasni dokazi za ovo. U Češkoj je u 2015. godini 77% odnosno 4 od 5 transakcija obavljenih u radnji i obrađenih putem MasterCard mreže bilo beskontaktno. U Poljskoj ova cifra iznosi 55%, u Mađarskoj 40%, a u Slovačkoj je veća od trećine svih transakcija i iznosi 38%.“