PKS panel - "Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija"

PKS - razvoj kompanija

Inovativni pristup poslovanju malih i srednjih preduzeća koji se bazira na podršci velikih kompanija i sistema predstavlja osnov oporavka i rasta srpske privrede, rečeno je na tribini koja je, pod nazivom „Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija”, održana u Privrednoj komori Srbije u prisustvu velikog broja preduzetnika.

Šta je potrebno da se od dobre poslovne ideje dođe do realizacije? Koji je interes velikih kompanija da podrže mala i srednja preduzeća? Koji su načini finansiranja najefikasniji? Kakvi modeli razvoja i realizacije poslovnih ideja postoje? Na koji način država može i treba da pruži podršku saradnji domaćih i stranih kompanija, kao i malih i velikih poslovnih sistema, samo su neka od pitanja na koja su učesnici panel diskusije, g. Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, g. Fabian Gems, tgovinski ataše pri Ambasadi Austrije, gđa Silvana Tričković, generalni direktor - NBG Leasing –a, g. Kristof Cetll, generalni direktor - GRAWE osiguranja i g. Tomas Gabriel, direktor međunarodne prodaje - AUTONOM TALENT® davali odgovore prisutnim preduzetnicima I predstavnicima medija.

Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije ukazao je na značaj projekta Plato Srbija 3, koji predstavlja uspešnu praksu razmene informacija velikih korporacija koje prenose znanja i iskustva mikro, malim I srednjim preduzećima. PKS, kao krovna asocijacija srpske privrede posvećena je uspešnoj realizaciji ovog projekta koji doprinosi poboljšanju poslovanja malih preduzeća, ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, kao i uspostavljanju kontakata s privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu, zaključio je Miletić.

„Želim da se zahvalim Privrednoj komori Srbije što je podržala ovaj skup i verujem da će u Godini preduzetništva” nastaviti da daje svoj doprinos poslovnom umrežavanju kompanija“, rekao je Đorđe Maričić, vlasnik Maverick Consulting i dodao: “AUTONOM TALENT” projekat smo započeli u Srbiji zahvaljujući partnerskim odnosima sa NBG Leasing-om i Grawe osiguranjem. Važnu ulogu u predstavljanju naše metodologije u regionu ima i Austrijska privredna komora, s obzirom na to da je projekat razvijen u Austriji, a posredstvom Maverick Consultinga stavljen na raspolaganje organizacijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.”

„Lizing je ekonomski najefikasnije i najpovoljnije rešenje za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz nabavku opreme potrebne za realizaciju ili unapređenje poslovanja i predstavlja primer dobre saradnje velikih i malih kompanija”, rekla je gđa Silvana Tričković, generalni director NBG Leasing –a, i dodala: “ukoliko neko ima dobru poslovnu ideju i strategiju, a neophodna mu je finansijska podrška za finansiranje opreme, lizing predstavlja pravi izbor putem koga će doći do alata neophodnih za njegov biznis. U proteklih nekoliko godina finansirali smo opremu za različite namene, od fitness centara, proizvodne opreme do poljoprivredne mehanizacije u čemu vidimo veliku šansu u budućnosti.”

Panel diskusija, organizovana je uz podršku Privredne komore Srbije i Advantage Austria, uz prezentaciju AUTONOM TALENT® metodologije za osnaživanje i razvoj zaposlenih, kao primera uspešnog modela saradnje malog preduzeća sa velikim kompanijama u regionu. Saradnja ova dva sistema zasnovana je da inovativnim rešenjima ponuđenim od strane preduzetnika uz partnersku podršku finansijera.