Desetine trgovinskih lanaca napustilo tržišta Jugoistočne Evrope

Supermarket

Za poslednjih pet i više godina poznati prehrambeni i DIY trgovci napustili su tržišta Jugoistočne Evrope, što je dovelo do manjeg izbora za potrošače pri odabiru trgovina.

Cora, Match, Conad, Interex, Carrefour, Billa, Penny, Dia, Delez, Aldi, Real, Makro, OBI, Bricostore, Baumax, Praktiker, Mr.Bricolage, Tuš, samo su neka od poznatih imena u retail svetu koja su napustila pojedina tržišta Jugoistočne Evrope za poslednjih pet i više godina. Maloprodajne objekte pomenutih lanaca, preuzeli su domaći i regionalni igrači, među kojima su i oni čija se dugovanja mere i na više od milijardu evra.

Nemačka Rewe Grupa, odlučila se na veliki korak. Nakon što je povukla svoje poslovanje u Bugarskoj sa diskontima Penny prodavši ih litvanskoj Maximi, kompanija je nedavno prodala i Billa objekte u Hrvatskoj. Ipak, da još uvek nema potpunog povlačenja sa svih tržišta u ovom delu Evrope, govore i planovi da će se u Bugaskoj nastaviti sa širenjem brenda Billa, dok će se u Rumuniji u kojoj su zatvoreni XXL Mega Discount objekti, nastaviti sa otvaranjem Penny diskont hipermarketa kojih je trenutno oko 200. Aldi Grupa, jedna od najvećih trgovačkih kompanija povećava svoje prisustvo u susednoj Mađarskoj, međutim, diskonti ovog lanca već duže od pet godina više ne posluju u Grčkoj. Belgijska Grupa Louise Delhaize napustila je Mađarsku sa hipermarketima Cora i supermarketima Match. Poznata Grupa, ostala je prisutna u Rumuniji na kojoj se planira dalje uvođenje savremenih usluga i renoviranje objekata.

Najveći evropski lanac supermarketa Carrefour posedovao je 50% udela u zajedničkoj kompaniji sa Marinopoulosom. Do povlačenja dolazi 2010. godine, kada Grčka kompanija preuzima celokupni udeo i postaje franšizni partner Carrefoura. Od početka ove godine, Grupa Marinopoulos više ne poseduje licencu francuskog trgovca. U marketima širom zemlje, traju rasprodaje Carrefour robnih brendova što je prouzrokovalo i slike praznih rafova. Nešto ranije, Grčku su napustili i trgovci Dia i Plus. Na nekada veoma zahtevnom tržištu, trenutno posluje samo dva strana trgovca, Lidl i AB Vassilopoulos (Ahold Delez). Nekadašnji Makro hipermarketi u vlasništvu Metro Grupe, preuzeti su od strane domaćeg Sklavenitisa što je dovelo do pada broja trgovaca u toj zemlji.

Delez Grupa koja danas posluje u zajedničkoj grupaciji sa Aholdom, prodala je svoje poslovanje u Bugarskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kompanija i dalje igra vodeću ulogu u Srbiji, Rumuniji i Grčkoj sa maloprodajnim i veleprodajnim brendovima Mega Image, Maxi, Tempo, Shop&Go, AB Mega, AB Vassilopoulos i ENA Cash&Carry.
Slovenački Tuš, samo je još jedan u nizu trgovaca koji su bili primorani na povlačenje sa pojedinih tržišta. Kompanija je prodala svoje supermarkete u Srbiji, dok je u Bosni doživela potpuni fijasko ostavivši velika dugovanja prema dobavljačima. Još uvek nezvanično, mediji u Makedoniji su nedavno objavili da se Tuš uskoro povlači i sa makedonskog tržišta.

I pored toga što poznati trgovci prave snažnu ekspanziju u Rumuniji, kiparski Terazone Enterprises Limited nedavno je za oko 50 miliona evra preuzeo četiri Real hipermarkete u toj zemlji od Metro Grupe koja nastavlja svoje poslovanje sa više od 20 Metro Cash&Carry centara.

Francuska kompanija Intermarche prodala je svoje Interex hipermarkete u Rumuniji, Srbiji i Bosni. Ipak, iz filijale Interexa u Prištini, krajem prošle godine dolazi saopštenje, da će se Interex brend ponovo pojaviti u Srbiji i Bosni, kao i da će se otvoriti novi objekti na Kosovu na kome trenutno posluje pet maloprodajnih jedinica. Italijanski lanac Conad zatvorio je hipermarket u Prištini u sklopu šoping mola. Nedavno, na njegovom mestu, otvoren je domaći Super Viva supermarket.

I poznati DIY trgovci nisu uspeli da nastave poslovanje u Srbiji i zemljama u okruženju. Kompanija Praktiker napustila je Albaniju, dok je u Bugarskoj poslovanje prodato domaćoj kompaniji Tehnopolis koja trenutno radi pod franšizom. OBI je napustio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u kojoj je ostao samo objekat u Sarajevu koji radi pod franšizom domaće kompanije. Francuski Mr.Bricolage napustio je naše tržište na kome je u saradnji sa bugarskom kompanijom posedovao tri trgovačka centra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na njihovim mestima otvoreni su Dis, Tempo i Brico S objekti. OBI i Baumax napustili su Hrvatsku, u kojoj i dalje posluje poznati Bauhaus koji je jedini strani lanac takvog tipa u zemlji.

U narednih nekoliko godina, najveće planove od svetskih igrača u Srbiji i regionu, imaju Ikea i Lidl, dok će Spar nastaviti ekspanziju u Hrvatskoj, Mađarskoj i Albaniji. Podsetimo, prva Ikea robna kuća u Srbiji biće otvorena na leto ove godine, dok će se prve Lidl prodavnice otvoriti od 2018. godine.