SPAR objavio rast prodaje i 12.777 prodavnica - bez odgovora o dolasku u Srbiju

SPAR

Spar International saopštio je da je zabeležio rast prodaje na globalnom nivou za više od 5%, dok iz članice Grupe ASPIAG (Spar Austria) koja je bila zainteresovana za ulazak na naše tržište nije stigao odgovor o mogućnosti širenja na tržište Srbije.

Grupa Spar International saopštila je da je u 2017. godini zabeležila rast prodaje na globalnom nivou za 5,3% na ukupno 34,5 milijardi evra. Spar je sada prisutan u 48 zemalja sveta u kojima poseduje 12.777 prodavnica, a samo u proteklih godinu dana otvoreno je više od 230 novih maloprodaja. U saradnji sa franšiznim partnerima Spar je od nedavno prisutan na Kipru, Malti i Grčkoj u kojoj je najavljena najveća ekspanzija otvaranjem 350 supermarketa. Prvi objekti nedavno su otvoreni u nekoliko gradova, a do kraja godine Spar će se naći na oko 80 lokacija širom zemlje. Spar je na grčkom tržištu bio prisutan od 1969. do 2015. godine u saradnji sa kompanijom Veropoulos koja je povukla svoje operacije sa matičnog tržišta i raskinula saradnju sa Sparom. Najveći udeo u novoosnovanoj kompaniji Spar Hellas poseduje Grupa Asteras.

U zemljama regiona, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, Spar prodavnice poseduje članica Spar Grupe ASPIAG (Austria Spar International AG) koja je predhodnih godina napravila snažnu ekspanziju na pomenutim tržištima. Spar je postao jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Mađarskoj u kojoj je do sada investirano milijardu evra, a od pre šest godina započeto je širenje i prodajne mreže kroz franšizu koja danas broji 158 partnerskih prodavnica, a saradnja se odvija i sa naftnom kompanijom OMV na čijim se benzinskim stanicama nalaze Spar Express marketi. Hrvatska flijala otvorila je nedavno novi supermarket u Zagrebu u koji je investirano 8 miliona evra. Grupa ASPIAG od 1990. godine započinje širenje prodajne mreže na inostranim tržištima u kojima je do sada otvorila više od 1.300 prodavnica. Austrijska kompanija sa sedištem u Švajcarskoj bila je zainteresovana i za ulazak na tržište Srbije. Ipak, brojni problemi sa kojima su se suočavali investitori u ritejl sektoru sprečili su poznatog trgovca da proširi svoje poslovanje na naše tržište. Na naše pitanje upućeno sedištu kompanije kako gleda na dolazak nemačke kompanije Lidl u Srbiju, ekspanziju ritejl parkova i šoping molova u našoj zemlji i da li su se danas okolnosti bitno promenile kako bi razmotrili dolazak u Srbiju, odgovor iz Grupe ASPIAG još uvek nije stigao.

Spar International osnovan je pre više od 85 godina i danas posluje na četiri kontinenta sa 12.777 prodavnica u kojima se svakodnevno usluži 13,5 miliona potrošača. Grupa posluje sa prodavnicama malog formata Spar Express, supermarketima Spar i Eurospar, kao i sa Interspar hipermarketima.