Plodine: Zainteresovani smo za preuzimanje Konzuma kako bi postali najveći maloprodajni lanac

Plodine

Trgovački lanac Plodine želi da preuzme Konzum i postane najveći prehrambeni trgovac u Hrvatskoj, potvrdio je za Novi List predsednik Uprave i vlasnik te kompanije Mićo Ćurković.

Plodine su trenutno treći po ostvarenim prihodima i dobiti trgovački lanac u Hrvatskoj, na drugoj poziciji je Lidl i Kaufland, dok lidersku poziciju i pored zatvaranja velikog broja objekata i restruktuiranja i dalje drži Konzum. Predsednik Uprave i vlasnik Plodina, Mićo Ćurković je za Novi List istakao da je želja kompanije da preuzme Konzum kako bi postali najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj.

Kriza u Agrokoru bila je opasna za celu ekonomiju, međutim, sve se dobro završilo u smislu da porezni obveznici nisu snosili posledice, i to je najvažnije, kaže i otkriva da su upravo Plodine zainteresovane za preuzimanje Konzuma.

"Apsolutno jesmo. Pitanje je naravno što će učiniti novi vlasnici. Novi vlasnici su bankari, poverioci, i moja je procena da banci to nije temeljni posao, te da će, čim konsolidira kompaniju, ovaj trgovački deo prodati, za što se mi spremamo i to želimo. Mislim da će celokupni proces konsolidacije trajati dve do tri godine, i mi ćemo se kroz to razdoblje dodatno pripremati, tako da u pravom trenutku budemo u potpunosti spremni za tu potencijalnu akviziciju. To će biti najzanimljivija akvizicija za sve nas u ovom sektoru. Čekamo rasplet situacije u Agrokoru. Ne verujem da smo jedini zainteresovani, ali verujem da ćemo za preuzimanje Konzuma biti najspremniji. Jer tu nije reč samo o finansijama. Za to morate biti spremni kadrovski, organizacijski, logistički, a mi smo sve pretpostavke ostvarili", kaže Ćurković i dodaje da će onaj ko preuzme Konzum biti definitivno glavni na hrvatskom maloprodajnom tržištu i više ga definitivno niko neće moći prestići.

Plodine su nedavno otvorile vrata novog supermarketa u Puli, koji se nalazi u sklopu Max City šoping centra. Objekat je izgrađen po najvišim standardima u maloprodaji, zapošljava 60 radnika i prostire se na 3.900 kvadrata. Vrednost nove investicije iznosi oko 12 miliona kuna.