Grčka: Retail Serbia na reotvaranju najstarijeg Masoutis supermarketa - uskoro stiže i ruski diskonter MERE

Masoutis

Masoutis, najveći maloprodajni lanac na severu Grčke, svečano je otvorio svoju najstariju prodavnicu u centru Soluna koja je uz moderniji izgled dobila i širi asortiman ponuđen potrošačima. Ostali trgovci u Grčkoj uprkos krizi koja je znatno umanjila budžet svakog domaćinstva najavljuju nove investicije u borbi za svakog potrošača. Portal Retail Serbia saznaje da je ruski diskonter Mere koji je nedavno otpočeo svoje poslovanje u Nemačkoj ušao u prve razgovore za kupovinu svojih lokacija u Grčkoj.

Kompanija Diamantis Masoutis S.A. grčki lider na severu zemlje koji je nedavno preuzeo i jednog od najvećih atinskih lanaca Promitheftiki, svečano je otvorio svoju najstariju prodavnicu u centru Soluna, na adresi Agias Sofias 43. U moderno uređenom objektu na dva nivoa potrošačima su dostupni prehrambeni i neprehrambeni artikli, uključujući i ponudu stvari za kuću i igračaka, a posebno je naglašena ponuda organskih proizvoda, sireva i ceđenih sokova pri samom ulasku u modernizovanom marketu. Cene su ostale na prošlogodišnjem nivou, pa ćete paket vode od šest flaša platiti 1,5e, dok ćete za kvalitetan sir Graviera iz asortimana PL-a Mr.Grand izdvojiti 7,99e po kilogramu, što je oko četiri evra manje od iste vrste sira poznatog proizvođača Dodoni. Cene voća i povrća približne su cenama u Srbiji. Poznati trgovac omogućava svim potrošačima korišćenje Mas Card kartice koja obezbeđuje brojne benefite, poklon proizvode i sakupljanje bodova koji donose iznos u gotovini.

Krajem aprila, kompanija je otvorila i novi, 333. po redu supermarket na ostrvu Lezbos. Objekat zauzima 500 kvadrata prodajnog i 350 kvadrata skladišnog prostora, a kupcima nudi širok asortiman raznovrsnih artikala i besplatan parking. Iz Masoutisa posebno naglašavaju ponudu organskih proizvoda, voća i povrća, pečene piletine i veliki izbor sveže ceđenih sokova. Kompanija je nastavila svoju ekspanziju i otvaranjem prodavnice u Solunu na adresi Delfon 113. U moderno uređenom objektu na 600 kvadrata prodajnog prostora trgovac je ponudio širok izbor proizvoda. Masoutis je u 2018. godini preuzeo jednog od najvećih atinskih lanaca, trgovca Promitheftiki. Nakon preuzetih supermarketa, Masoutis je nastavio da širi prodajnu mrežu u glavnom gradu Grčke. Novi supermarket Masoutis je otvorio u strogom centru Atine. Na površini od 400 + 100 kvadrata Masoutis nudi veliki izbor proizvoda, a kupovinu je moguće obaviti na četiri kase.

Kompanija Masoutis S.A. osnovana 1976. godine trenutno poseduje 333. prodavnica formata supermarket i Cash&Carry, od kojih 56 u Atini. U mestu Kalavari, nedaleko od Soluna, kompanija poseduje jedan od najmodernijih logističkih centara u jugoistočnoj Evropi. Kompanija trenutno zapošljava više od 8.150 radnika.

U severnim delovima Grčke, pored velikog broja Masoutis supermarketa čiji je udeo u prodaji 50%, možete da pronađete i objekte Sklavenitisa, koji je od nedavno postao i najveći prehrambeni lanac u Grčkoj. Sklavenitis supermarketi danas pripadaju Grupi Sklavenitis u čijem sastavu posluje i nekadašnji Marinopoulos sa ukupnim prometom od preko 2,4 milijarde evra. Treba napomenuti da ukoliko planirate da potražite bilo kakvu informaciju o objektu ili trenutnoj akciji Sklavenitis marketa to nećete uspeti na zvaničnom sajtu koji je trenutno u izradi. Iz Sklavenitisa su obećali da će do kraja tekuće godine promeniti svoj tradicionalni stav i ponuditi sajt sa svim potrebnim informacijama i online prodavnicu. Na severu zemlje nalazi se i više od 50 Discount Markt-a, najvećeg Grčkog diskontera koji cenovnom politikom parira čak i Lidlu koji posluje sa više od 220 marketa širom Grčke. Discount Markt u većini objekata poseduje pekaru, odeljenje voća i povrća i gotovih jela. U svom asortimanu diskonter nudi veliki izbor robne marke, koja je posebno naglašena na asortiman sladoleda, salata i pića. Discount Markt je nedavno otvorio svoju novu prodavnicu u letovalištu Pefkohori.
Holandski Spar ponovo je prisutan u Grčkoj i trenutno posluje sa više desetina supermarketa. Filijala Spara u Grčkoj najavila je da će narednih godiina otvoriti do 350 supermarketa, kao i da će najveći broj biti otvoren u velikim gradovima i turističkim mestima u kojima borave turisti iz zapadne Evrope. Grupa Spar Hellas planira da postane jedan od najvećih maloprodajnih lanaca sa prometom od oko milijardu evra na godišnjem nivou.
U glavnom gradu Grčke najveće investicije poslednjih godina beleži Market IN koji pravi snažnu ekspanziju i najavljuje nove investicije. U modernim supermarketima Market IN potrošačima nudi i privatnu robnu marku koja je znatno povoljnija od brendiranih artikala. Širok asortiman proizvoda nalazi se i na policama ostalih velikih trgovinskih lanaca, među kojima su My Market (METRO AEBE), AB Vassilopoulos - Shop&Go (Ahold Delez), Galaxias (Pente S.A.) koji najavljuje 50 novih prodavnica, Kritikos, Ellinika Market (veći broj marketa pod franšizom), Proton, OK Markets, Bazaar i drugi trgovci.

Na najvećem grčkom ostrvu Krit, najveći maloprodajni lanac Chalkiadakis sa više od 40 supermarketa danas pripada Grupi Sklavenitis, a ono što ga izdvaja od sestrinskih kompanija je zvaničan sajt i nešto drugačija poslovna politika. Ukoliko u Grčkoj posetite supermarket sa natpisom Elomas, imajte u vidu da ćete u njemu videti veliki izbor grčkih proizvoda i širok asortiman privatne robne marke. Elomas je Grupa domaćih trgovaca koja posluje sa više stotina marketa udruženi u jačanju domaće privrede i kao odgovor na sve jače prisustvo zapadnoevropskih lanaca. Osnovan 1994. godine Elomas danas nudi povoljne brendove Quality Line, Economy i Fancy Brands.

Ukoliko se ovog leta uputite u Grčku svojim automobilom, litar dizela platićete u proseku od 1,35 do 1,45e po litru, dok ćete za litar benzina u proseku izvojiti oko 0,20 centi više po litru. Cena autogasa je između 0,85 i 0,89e. Cene u restoranima, poslastičarnicama i fast food-ovima ostale su na prošlogodišnjem nivou, ali treba imati u vidu da one mogu znatno da variraju u turističkim mestima, što važi i za usluge Rent a Car-a. Na tržištu Grčke i dalje nisu zastupljeni veliki drogerijski lanci, pa ćete svaku kupovinu obaviti pre odlaska u Grčku ili u nekom od supermarketa, privatnih drogerija ili apoteka.

Širom Grčke posluje veliki broj ritejl parkova koji pored velikog izbora domaćih i stranih modnih brendova, posetiocima nude supermarkete, besplatan parking i deo predviđen za zabavu najmlađih. Najveći lanac prodavnica za decu i dom, Jumbo, najavio je da će otvarati nove objekte čak i u centralnim gradskim zonama Atine i Soluna. Na tržištu su prisutni lanci za uređenje prostora Ikea, Praktiker i novi lanac za uređenje doma i poslovnih prostora Milestone .

U Grčkoj trenutno posluje desetak velikih trgovinskih lanaca i oko pedesetak manjih regionalnih lanaca. Objekti ENA (Ahold Delez), The Mart, Metro (Metro aebe), Masoutis Cash&Carry, Bazzar Cash&Carry i Galaxias Cash&Carry posluju kao veleprodajni centri. Ekonomska kriza koja traje od 2008. godine povećala je operativne troškove poslovanja, što je uz pad kupovne moći građana dovelo do gašenja više desetina maloprodajnih lanaca među kojima su Marinopoulos, vodeći lanac na polju tehnike Elektroniki, Arvanitidis, 3B Markets i mnogih drugih...Ipak, pravo osveženje na grčkom tržištu tek sledi. Portal Retail Serbia saznaje da je ruski diskonter MERE koji je nedavno otpočeo svoje poslovanje u Nemačkoj doneo odluku da uđe u Grčku i da je već započeo prve pregovore sa svojim zastupnicima za kupovinu lokacija.

Grčki trgovinski lanci u Srbiji:

Grčki Veropoulos (Vero S.A.) prvi je inostrani lanac koji je otpočeo svoje poslovanje na srpskom tržištu otvaranjem hipermarketa na Novom Beogradu 2002. godine. Objekat je nedavno potpuno renoviran, a u njegovu modernizaciju investirano je 3,5 miliona evra. U nedavnom intervjuu za Retail Serbia i Retail Magazin, generalni direktor kompanije Veropoulos, gospodin Marc Ernest Garofani najavio je da će sve prodavnice biti modernizovane i da kompanija planira otvaranje novih objekata. On je dodao, da kada je reč o širenju, srpsko tržište može da se posmatra kao dva odvojena dela - Beograd i ostatak Srbije. Veropoulos je proteklog vikenda bio prisutan i na manifestaciji Grčki Vikend, koja se održava svake godine u centru Beograda, sa ciljem približavanja Grčke kulture, muzike i hrane.

Za srpsko tržište bio je zainteresovan i grčki Marinopolus koji je planirao otvaranje tri hipermarketa Carrefoura koji bi poslovali kroz franšizu. Kompanija Marinopoulos više ne poseduje licencu francuskog trgovca i od 2017. godine posluje pod okriljem Sklavenitis Grupe čiji su predstavnici više puta izjavili da su spremni za međunarodne operacije, ali da će one zavisiti od trenutnog stanja na matičnom tržištu. U okviru Sklavenitis Grupe posluju i veleprodajni centri The Mart, koji su poslovali pod nekadašnjim brendom Makro u vlasništvu Metroa (Nemačka).