Italijanski trgovinski lanci i robni brendovi povećavaju prisustvo u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji

Conad

Najveći italijanski trgovinski lanci povećavaju svoje prisustvo u zemljama Balkana sa svojim maloprodajnim objektima ili u saradnji sa partnerima kroz distribuciju robnih brendova koji su zastupljeni u pojedinim lancima u Srbiji i regionu.

Najveći italijanski diskonter Eurospin već godinu dana aktivno radi na formiraju svog tima i traženju odgovarajućih lokacija u Hrvatskoj. Eurospin od 2004. godine posluje i u Sloveniji u kojoj trenutno poseduje više od 50 diskont marketa i najavljuje nove investicije kroz širenje prodajne mreže. Poznati diskonter je ispitivao i tržište Srbije, što ne isključuje i mogućnost da će nakon ulaska u Hrvatsku svoje međunarodne operacije proširiti i na srpsko tržište. I pored snažnog prisustva dve sestrinske kompanije Lidl i Kaufland u Hrvatskoj, procenjuje se da će Eurospin sa više desetina objekata kao novi diskonter preuzeti od 5 do 10% udela na tržištu. Eurospin je osnovan 1993. godine i trenutno poseduje nekoliko logističkih centara i više od 1.200 prodavnica.

Podsetimo, sa tržišta Hrvatske se pre dve godine povukla Billa, članica Rewe Grupe, dok su Spar i Lidl najviše profitirali odlaskom Bille i krizom u Agrokoru.

Jedan od najvećih italijanskih lanaca supermarketa Conad prisutan je na nekoliko tržišta na Balkanu. U svom vlasništvu Conad poseduje najmoderniji lanac supermarketa u Albaniji u kojoj nudi oko 1.000 artikala iz asortimana robnih brendova. Njegov konkurent na matičnom tržišti Crai, takođe posluje u Albaniji, dok im je albanska Balfin Grupa postala konkurentna otvaranjem Spar supermarketa koji posluju kroz franšizu, ali na čijim se policama nalazi širok asortiman uvoznih artikala iz Italije i robna marka Spar proizvedena u Italiji. Od 2014. godine italijanski Conad posluje i na Kosovu. Sa trenutno dva supermarketa, Conad na kosovskom tržištu nudi najširi asortiman uvoznih artikala i više stotina artikala iz asortimana PL-a. Conad je najavio da će širiti prodajnu mrežu i povećati broj zaposlenih u menadžmentu filijale na Kosovu.

U saradnji sa Domaćom Trgovinom, članicom Expo Grupe iz Crne Gore, Conad je prisutan sa svojom robnom markom na policama Aroma marketa u Srbiji i Crnoj Gori. U asortimanu Aroma marketa nalazi se širok asortiman Conad-ovih proizvoda (testenine, čajevi, turšija, brašno, pirinač, keks, džemovi, konzervirana hrana, bio program...). Conad je nedavno na matičnom tržištu preuzeo celokupnu maloprodajnu mrežu Auchan Retail koja obuhvata 1.600 prodavnica, uključujući i 46 hipermarketa. Conad je tako snažno povećao svoj udeo u Italiji posebno u severnom delu zemlje. Vrednost transakcije procenjuje se na blizu 700 miliona evra. U 2018. godini Conad je ostvario promet od 13,4 milijardi evra. Francuski Auchan od sada će poslovati u Italiji sa 200 marketa pod brendovima Sma I Simply.

Iz sedišta kompanije Veropulos u Srbiji su istakli da se na policama Super Vero hipermarketa nalazi više desetina artikala iz Italije, kao i da će program Spar Italija koji se trenutno nalazi u ponudi zameniti proizvodima istog proizvođača koji će se prodavati pod Vero PL brendom.

Ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo, organizovao je povodom Dana svoje zemlje prijem u bašti Ambasade u Beogradu. Pozdravljajući brojne goste ambasador je rekao da je ova 2019. godina od velikog značaja za odnose između Italije i Srbije, jer naše dve zemlje proslavljaju 140. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i deceniju strateškog partnerstva. Povodom ova dva događaja ambasada Italije zajedno sa Italijanskim institutom za kulturu, Institutom za spoljnu trgovinu ICE i čitavim sistemom Italija u Srbiji - pokrenula je bogat program institucionalnih, kulturnih i ekonomskih događaja - naveo je ambasador.  Uloga Italije kao zemlje partnera na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, pokazala je uzajamnu želju da se održe privilegovani ekonomski odnosi  - istakao je ambasador.